Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 5 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Gebakken krieltjes met pittige citroenmayo uit You Can Cook This van Max La Manna

Voedselverspilling: zó zonde en zó niet nodig. Maar als thuiskok kan het lastig zijn om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan. Gelukkig helpt culinaire socialmedia-sensatie Max La Manna ons hierbij. Want in zijn nieuwe kookboek You Can Cook This vind je 135 (!) budget-vriendelijke veg(a)n recepten die niet alleen makkelijk zijn, maar geeft Max ook tips voor het gebruiken van ingrediënten die je normaliter zou weggooien. Lucky us: wij mogen alvast zijn recept van deze gebakken krieltjes met pittige citroenmayo met je delen.

Max La Manna

Misschien ken je ‘m al van z’n leuke video’s op social media waar hij vol enthousiasme heerlijke veggie recepten en tips tegen voedselverspilling deelt met zijn (bijna) een miljoen volgers. De Amerikaan begon op zijn 15de met koken in het restaurant van zijn vader en heeft daarna gewerkt in verschillende (sterren)restaurants in New York City en Los Angeles. Nu zet hij zijn vaardigheden in tegen voedselverspilling. Door mensen bewust te maken van hun voedselconsumptie, het meeste te halen uit ingrediënten én kliekjes nieuw leven in te blazen.

In zijn nieuwe boek You Can Cook This deelt hij daarom niet alleen 135 (!) toffe recepten, maar ook tips over het bewaren van voedsel en interessante manieren om restanten van ingrediënten te gebruiken. Wij mogen het recept van deze gebakken krieltjes met citroenmayo alvast met je delen, die hij graag serveert op een feestje. Wij hebben ze trouwens al geproefd en kunnen je vertellen: dit wordt sowieso een hit!

Gebakken krieltjes met pittige citroenmayo van Max La Manna
Bron: You Can Cook This

Zo maak je de gebakken krieltjes met pittige citroenmayo

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kook de krieltjes in gezouten water 10-15 minuten tot ze net gaar genoeg zijn dat je er met een vork in kunt prikken. Giet ze af.

Klop intussen de olijfolie, de tomatenpuree, de citroenrasp en wat zout en peper goed door elkaar.

Plet de krieltjes met een lege jampot tot de schil barst en leg ze daarna op een grote bakplaat. Bestrijk elke aardappel met het olie-tomatenmengsel en bak ze 20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer de bakplaat na 10 minuten.

Schep de mayo, gerookt paprikapoeder, chilipoeder en citroensap in een kommetje en roer alles goed door elkaar.

Leg de krokante krieltjes over een serveerschaal en verdeel er een paar scheppen pittige citroenmayo, wat ingemaakte rode ui en de verse kruiden erover.

YouCanCookThis - Max La Manna
You Can Cook This

> Het nieuwe kookboek ‘You Can Cook This’  van Max La Manna (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 29,99.

Meer vegan recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.