Redactie
Redactie Inspiratie 27 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles over haricot verts en sperziebonen: het verschil en de lekkerste recepten

Sperziebonen zijn voor velen vast onderdeel van het AVG’tje, maar er zijn ook haricot verts. Wat het verschil precies is én wat je er allemaal mee kunt doen vertellen we je vandaag.

Het verschil tussen haricot verts en sperziebonen

Hoewel haricot verts de Franse vertaling voor ‘groene bonen’ is, zit er wel degelijk een verschil tussen de normale sperzieboon en de Franse variant.

Zo zijn haricot verts van nature een stuk dunner en langer, zachter van structuur en hebben ze over het algemeen een meer subtiele smaak. Wel zijn ze wat prijziger.

haricots verts sperziebonen

Waarom piepen ze?

Je kent het vast: neem een hap van de groene bonen en ze beginnen spontaan te piepen! Nee, er is niks mis met je oren, dit is een teken dat ze nog een beetje rauw zijn.

Volgens Heston Blumenthal is het piepen zelfs een teken dat ze té rauw zijn. Om het piepen te voorkomen kun je de boontjes tijdens het koken proeven; zodra ze niet meer piepen zijn ze goed!

Onze favoriete gerechten

Gekookt zijn haricot verts hartstikke lekker, maar door ze te bakken in de pan of oven krijgen ze net wat meer smaak. Zeker als je er een teentje knoflook, een gesnipperd uitje, verse kruiden, uitgebakken spekjes, nootjes of wat sesamzaadjes bij doet.

Je kunt de boontjes eten als los bijgerecht, maar ook door bijvoorbeeld een salade (denk aan de beroemde Niçoise), pasta, stoof of ovenschotel komen ze goed tot hun recht. Door hun sterke smaak hoef je niet bang te zijn dat ze worden overschaduwd, en eigenlijk gaan ze goed met zo’n beetje alle andere smaakmakers.

Wil je een keer iets anders doen? Blus de boontjes dan in de pan af met een beetje sojasaus (lekker met een lepeltje sambal!), roer er tomatentapenade (of gepureerde zongedroogde tomaatjes) door of gratineer met een beetje Parmezaanse kaas.

Tip: heb je eters aan tafel die niet zo van de groene boontjes houden? Tomaten zijn een match made in heaven met sperziebonen, en eigenlijk alle groene groenten. Hierdoor heeft Culy’s Liselotte zelf sperziebonen leren te waarderen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.