Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 20 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: koffiebrownies met zeezout

We wisten even niet goed wat ons overkwam toen we deze koffiebrownies met zeezout voor ‘t eerst proefden. Perfecter dan dit ga je je brownies niet gauw krijgen, zoveel is zeker. Een supersmeuïge binnenkant, een mooi laagje langs de buitenkant en de perfecte hoeveelheid zeezout: één hap en je snapt wel waarom we zo lyrisch doen.

Eigenlijk hoeft dat je ook niet te verbazen, als je weet dat we ons gebaseerd hebben op de ‘forever brownies‘ van Claire Saffitz. Claire sleutelde naar eigen zeggen een hele tijd aan haar basis-brownierecept, tot ze uiteindelijk tevreden was.

Haar tevredenheid was zó groot dat ze zwoer om nooit meer andere brownies te maken. En die goddelijke brownies namen wij dus als uitgangspunt voor deze koffiebrownies met grof zeezout. Durven we te stellen dat deze zo mogelijk nóg lekkerder zijn dan Claires basisversie? Dat durven we.

koffiebrownies met grof zeezout
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Koffiebrownies met grof zeezout

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Leg twee vellen aluminiumfolie kruiselings over elkaar in het bakblik. Gebruik een keukenborsteltje om de vellen in te vetten met een beetje gesmolten boter of zonnebloemolie.

Breng een grote pan water aan de kook. Kookt het water? Draai de temperatuur dan wat omlaag, zodat het water tegen de kook aan is.

Neem er een grote, warmtebestendige mengkom bij en meng het cacaopoeder met 60 ml water tot een glad papje. Smelt de pure chocolade en de boter en voeg deze toe aan de mengkom. Voeg ook het koffiepoeder en de olie toe en roer met een garde tot een glad mengsel. Hang deze kom boven de pan met kokend water, maar zorgt dat de bodem het water niet raakt. Verwarm nog even zachtjes, roer goed door en haal daarna van het vuur. Laat het chocolademengsel afkoelen tot het lauw is.

Voeg daarna de twee soorten suiker toe en roer met een garde tot een homogeen mengsel. Dit zal er nog wat korrelig uitzien, dat is normaal.

Voeg daarna het hele ei, de eidooiers en het vanille-extract toe en klop krachtig tot het mengsel weer samenkomt en er zeer dik, glad en glanzend uitziet.

Tijd voor de droge ingrediënten: voeg de bloem en het zout toe. Gebruik een garde om alles gedurende 45 seconden tot een glad mengsel te kloppen.

Voeg tot slot de Maltesers toe en spatel deze door het beslag. Schep het beslag in ingevette bakblik en gebruik een spatel om het beslag gelijkmatig uit te spreiden.

Bak de koffiebrownies 25 à 30 minuten. Je wil dat de bovenkant glanzend en gerezen is en het midden droog aanvoelt maar nog zacht is als je erop duwt. Verdeel er nog wat extra grof zeezout over.

Laat de koffiebrownies ongeveer 1 uur afkoelen in het bakblik, tot ze niet meer heet zijn. Koel ze ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de onderkant van het bakblik koud aanvoelt (dit zorgt voor de lekkerste textuur).

Gebruik het aluminiumfolie om de koffiebrownies uit het bakblik te tillen en leg ze op een snijplank. Snijd de brownies in zestien vierkanten.

koffiebrownies met grof zeezout
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.