Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kai lan (Chinese broccoli) met knoflook uit Chin. Ind. Rest. kookboek

Hoe je het ook wendt of keert: Chinees-Indisch specialiteiten zitten verankerd in de Nederlandse eetcultuur. Wie is er niet verzot op bami, grote loempia’s en foe yong hai? Juist. Dit soort iconische gerechten zijn nu gebundeld in Chin. Ind. Rest. kookboek, dat onmiskenbaar een plekje op je wishlist verdient. Met dit recept voor kai lan, een soort Chinese broccoli, mogen we je vast warm maken.

Voordat we aan het recept beginnen, legt auteur Danny Lee ons eerst uit wat kai lan precies is. Ook niet onbelangrijk: “Kai lan wordt ook wel vaak Chinese broccoli genoemd, het heeft in plaats van roosjes bladeren. Qua smaak is het iets bitterder, daarom voegen we suiker toe tijdens het blancheren.

Groente wordt vrijwel altijd besteld als bijgerecht bij een diner of als je met lunch een noedelsoep eet. Bij vrijwel alle Chinese restaurant ter wereld kun je daarom ook yóucài bestellen, wat staat voor ‘geblancheerde groente (van de dag) met oestersaus’.”

kai lan uit Chin. Ind. Rest. Kookboek Jois Ang
Bron: Jois Ang

Kai lan met knoflook uit Chin. Ind. Rest. Kookboek

Zet een pan gezouten water op en blancheer de kai lan 45 tot 60 seconden met ½ eetlepel suiker en 1 eetlepel olie. Giet af en laat uitlekken, je hoeft het niet af te laten koelen onder de kraan.

Verhit de rest van de olie in een wok en frituur op laag vuur de in plakjes gesneden knoflook circa 4 tot 5 minuten. Je wilt de knoflook goudbruin en krokant hebben, als het te hard gaat kan het heel snel aanbranden en dan is zowel je olie als de knoflook bitter. Laat uitlekken op keukenpapier.

Giet zoveel olie uit de wok tot je nog 3 eetlepels overhebt en fruit hierin op hoog vuur de fijngehakte knoflook 15 seconden. Draai het vuur uit en voeg de oester­saus, sojasaus en de rest van de suiker toe. Roer goed door elkaar.

Draai het vuur opnieuw aan, ditmaal op de hoogste stand, en voeg de kai lan toe. Wok in circa 2 minuten warm. Draai het vuur weer uit en roer de sesamolie door de kai lan.

Schep de kai lan op een serveerbord en garneer met de gefrituurde knoflookplakjes.

Cover Chin. Ind. Rest. Kookboek

> Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee (Nijgh & Van Ditmar) is nú (online) te koop voor € 38,99. 

Meer recepten uit dit boek:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.