Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 10 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Taramosalata is overal: dit zijn de lekkerste combinaties

Taramosalata, het klinkt als een goed verborgen Grieks eiland met witte huizen en een helderblauwe zee. Dat is het niet. Wél is het een verslavend lekkere Griekse dip. Deze vis-dip zien we steeds vaker opduiken. Tijd voor een lesje taramosalata, want wát is het en waar combineer je ‘t mee?

In ieder geval gaat ‘t goed samen met een een glaasje ouzo!

Wat is taramosalata?

Taramosalata is een Grieks gerecht dat traditioneel wordt geserveerd als een dipje of smeersel. Het is gemaakt van viskuit, meestal kabeljauw- of karpereitjes, gemengd met broodkruimels, olijfolie, citroensap, knoflook en uien. De ingrediënten worden gepureerd tot een romige, roze-oranje saus. Taramosalata heeft een zoute, heel hartige smaak en wordt vaak gegeten met vers brood of als bijgerecht bij visgerechten.

Waar komt taramosalata vandaan?

Taramosalata komt uit Griekenland. Het is een traditioneel gerecht dat al eeuwen deel uitmaakt van de Griekse keuken. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht bij maaltijden in Griekse restaurants en huishoudens. Het woord “taramosalata” is afgeleid van het Griekse woord “taramas”, wat verwijst naar de viskuit die als basis wordt gebruikt in het gerecht, en “salata”, wat salade betekent. Viskuitsalade dus, en wij hadden dat niet beter kunnen zeggen.

Taramosalata combineren

We zien de Griekse dip ineens overal opduiken en dat begrijpen we maar al te goed. Combineer je ‘m goed, dan is ‘t verslavend lekker. Doordat de dip zo ‘vissig’ is, is het vanzelfsprekend dat het goed samengaat met visklassiekers zoals dille, venkel en citroen. Daarnaast is de dip ook lekker met groene asperges en een eitje erbij. Geen visliefhebber en zie je de dip an sich op een broodje niet zo zitten? Gebruik het als dipje voor gefrituurde groentes zoals courgettebloemen, bloemkool of een uienbloem.

Ben je een wél fan van vis? Leg dan eens een dot taramosalata op je bord naast een gegrild visje. Een beetje zoals die lik kruidenboter die je bij een goeie steak krijgt. Je gebruikt taramosalata daarnaast ook lekker als spread op een pita, als dip voor je crudités of als sausje voor bij je gebakken citroenaardappeltjes.

Zin gekregen in nog meer Grieks eten? Maak eens een klassieke moussaka, gebakken fetarolletjes met crispy hot honey of een frisse Griekse bowl met kip waar de taramosalata ook erg lekker bij is.  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.