Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 1 jun 2025
Leestijd: 2 minuten

Gebakken dorade met piri piri-saus en frisse salsa

Wie denkt aan piri piri-saus heeft ongetwijfeld een mals kippetje in gedachten. Hartstikke lekker natuurlijk, maar wist je dat deze klassieke saus ook perfect past bij een stuk gebakken vis, zoals dorade? We bewijzen het met dit recept!

De naam ‘piri piri’ komt uit het Swahili en betekent ‘peper’. Het verwijst naar de kleine, vurige chilipepers die oorspronkelijk uit Mozambique en Angola komen.

Portugese kolonisten namen deze pepers mee naar Europa, waar ze uitgroeiden tot de basis van een iconische saus vol karakter.

Maar waarom zou je die alleen gebruiken voor kip? In dit recept krijgt dorade de hoofdrol en dat werkt verrassend goed.

Zelf kip piri piri maken (zonder pakjes en zakjes): zo doe je dat

    Dorade met piri piri-saus

Twist op traditionele piri piri-saus

Deze twist op de traditionele kip piri piri is een beetje pittig, fris en perfect voor wie zin heeft in iets nieuws, zonder al te veel gedoe in de keuken.

Door de vis op de huid krokant te bakken en vervolgens langzaam te laten garen in de pittige saus, blijven de smaken mooi in balans. De tomatensalsa en een lepel crème fraîche zorgen voor tegenwicht en maken het gerecht helemaal af.

Lekker met een stuk knapperig brood om dat laatste beetjes saus mee op te vegen en geloof ons: die wil je niet laten liggen…

Dorade met piri piri-saus
Melvin Sturm voor Culy

Recept: gebakken dorade met piri piri-saus en frisse salsa

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de paprika, rode pepers, rode uien en knoflook in grove stukken. Meng met een eetlepel olijfolie in een ovenschaal en rooster ze 20 minuten in de oven.
  3. Haal uit de oven en pureer glad samen met 1 theelepel geraspte gember, 1/2 eetlepel kristalsuiker, het limoensap, de olijfolie en een scheutje koud water. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij voor later.
  4. Snijd de tomaat, sjalot en oregano fijn. Mix met 2 eetlepels olijfolie, het sap van 1/2 limoen en breng op smaak met peper en zout.
  5. Bak de dorade in wat olie op de huidkant krokant in circa 3 minuten op middelhoog vuur.
  6. Draai het vuur uit en de vis om.
  7. Verdeel de piri piri-saus over de vis en laat de pan 10 minuten met rust.
  8. Leg de vis op een bord en verdeel wat van de eerder gemaakte salsa en crème fraîche over de vis.
  9. Serveer met een salade of een stuk brood.
Dorade met piri piri-saus
Melvin Sturm voor Culy

Meer recepten met vis:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.