Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 30 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Wél lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing van Yvette van Boven

Pastasalade met pesto, maar dan een écht lekkere variant? Culinaire duizendpoot Yvette van Boven weet als geen ander hoe ze ons moet inspireren en verrassen met alledaagse ingrediënten en gerechten zonder te veel poespas. De kookboeken van de schrijver, tv- en podcastpresentator en illustrator zijn namelijk meer dan alleen recepten; het zijn verhalen, beelden en illustraties.

Zo ook haar nieuwe boek Jaarrond, vol met seizoensrecepten, columns en handige tips voor restjes. Want waarom zou je iets weggooien als je er de volgende dag weer iets lekkers mee kunt maken? We mogen Yvette’s recept voor wél lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing alvast met je delen.

5 vragen aan Yvette van Boven: ‘Ik kan alles, door elkaar en op elk moment van de dag, eten’

Yvette van Boven

Yvette: “Ik werd geobsedeerd door pastasalade. Geloof het of niet. Ik wilde gemak, gezond, zomer, iets wat lang meegaat in de koelkast en iets wat ik met één lepel naar binnen kon schuiven. Vanuit bed bedacht ik waarom pastasalade zo geliefd is, maar tegelijkertijd ook zo verguisd.

Het gaat mis als de salade te droog is, en dat gebeurt gauw, want pasta blijft vocht opslurpen nadat het gekookt is. Dressing moet er dus op het laatst doorheen, zodat alles lekker sappig blijft. Het gaat ook mis als er te veel pasta is in verhouding tot de rest: het héét wel pastasalade, maar in feite moet het een salade zijn, mét pasta. Pas ook de maat van de pasta aan naar de maat van de ingrediënten. Kleine pasta dus, geen grote koude schelpen waar u op moet kauwen: dat is onaantrekkelijk. En, bedacht ik me, denk na over textuur: pasta is gekookt, de ingrediënten moeten ook een beetje dat gevoel hebben: geen grote stukken rauwe komkommer dus, het is geen rauwkostsla, maar kort voorgebakken courgette erdoor.

Voelt u hem? Ik voelde hem helemaal en maakte hem direct met mijn nieuw opgestelde pastasaladeregels. Opdat ook ik hem in een bakje kon meenemen naar die zonnige steiger, al is het voor nu dan nog even vanaf de rand van de sofa. Hij smaakt mij opperbest. ”

Jaarrond

In Yvette’s kookboek Jaarrond proef je de seizoenen. Dat betekent in de lente genieten van een ontbijtpizza met aspergetips en doperwten en vervolgens in de zomer van sappige aardbeien in een aardbeien-camparitaart.

In de herfst en de winter zijn er weer andere smakelijke gerechten met seizoensproducten van dat moment. Hierdoor laat Yvette je zien hoe je de gewone knol, spruitjes of pastasalade opnieuw kunt ontdekken, maar wel op een manier die voor iedereen goed te doen is. Tja, ze blijft toch de receptenkoningin van de lage landen!

Pastasalade met knalgroene pestodressing van Yvette van Boven
Bron: Oof Verschuren

Wél lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing

Kook de bonen in goed gezouten water beetgaar. Schep ze met een zeef uit het water. Spoel koud af, laat uitlekken. Kook nu de pasta in het bonenwater beetgaar, giet af en spoel ook koud af. Bewaar ze bij de bonen terwijl u verdergaat.

Bak in een koekenpan de ui, knoflook en courgette in de olijfolie beetgaar. Echt niet te lang, de courgette mag nog een bite hebben. Laat afkoelen op een bord.

Maak de pestodressing in de blender door alle ingrediënten ervoor, behalve de olie, te pureren en de olie in een dunne straal erdoorheen te draaien tot een dikke groene saus ontstaat. Verdun hem met een drup water en proef of hij op smaak is: moet er meer zuur in (citroen), meer zout (ansjovis, mosterd, zout), of mist er nog wat romigheid (olijfolie)? Pas aan.

Schep alle ingrediënten voor de pasta door elkaar in een grote schaal. Schep vlak voor het opdienen de pestodressing erdoor. (Ja, dat betekent ook dat u die in een apart bakje zult moeten meenemen naar die steiger.)

Serveer pastasalade áltijd op kamertemperatuur (laatste pastasaladeregel!).

Jaarrond van yvette van boven
Bron: Nijgh & Van Ditmar

> Jaarrond (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 32,99.

Nog meer lekkere pastasalades

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.