Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 13 feb 2022

Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden

Een kookboek voor iedereen die lekker en best gezond wil koken? Ja graag. Vanaf het moment dat we Insane -Vanja van der Leeden’s nieuwste kookboek- onder ogen kregen, zijn we hooked. Haar credo ‘Eten doe je met je onderbuik, niet met je hoofd’, sluit dan ook naadloos aan op die van ons. Én op dit recept voor pastasalade.

Pastasalade heeft inmiddels een flinke smet opgelopen door menig gortdroge uitvoering op een willekeurige Nederlandse picknickverjaardag. Vanja: “Deze versie maakt korte metten met dergelijke traumatische pastasalade-ervaringen. Mede door de verhouding groenten versus pasta van 2 :1 én een gulle hoeveelheid pesto voor smering.” Je snapt: we zijn om.

Pastasalade Vanja
Fotografie: Remko Kraaijeveld

Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in hapklare kleine roosjes en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er de neutrale olie over en hussel de roosjes met je handen door elkaar. Schuif in de oven en rooster 20 tot 25 minuten tot de bloemkool hier en daar bruine plekjes vertoont.

Breng een pan met water aan de kook en zout het – je gaart straks ook de pasta in dit water. Snijd de broccoli in zeer kleine roosjes en kook ze in zo’n 5 minuten gaar. Kook ze iets zachter dan beetgaar, zo geeft het meer sappigheid in de salade. Neem de broccoli met een schuimspaan uit de pan, spoel met koud water zodat ze hun groene kleur behouden.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Zet een grote kom klaar waar je straks de pasta in husselt. Knijp het citroensap uit boven de kom, breng op smaak met een snuf zout. Voeg de knoflook, de helft van de pistachenoten en 2 eetlepels water toe en leng aan met de olijfolie. Zet de staafmixer erop en blender grof. Snijd de groene kruiden fijn met een scherp mes. Voeg de kruiden toe aan de kom samen met de geraspte Parmezaanse kaas en meng door elkaar. Voeg de bloemkool en de broccoli toe en meng door de pesto. Giet de pasta af en meng die er ook door. Proef en corrigeer eventueel op smaak. Meer smering nodig? Voeg nog een scheutje olijfolie toe. Hak de rest van de pistachenoten fijn en strooi over de salade.

Tip

Beperk je vooral niet tot de kruiden van bovenstaand lijstje, werk gewoon met wat je nog hebt liggen.

> Insane van Vanja van der Leeden (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 34,99

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden
Sluiten