Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 7 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Paddenstoelen bourguignon: de ultieme vegetarische stoofpot

Stoofgerechten zijn inmiddels weer helemaal terug in ons repertoire. De kachel aan, pan op het vuur en op de bank ploffen voor een aantal uur. Maar niet met deze snelle paddenstoelen bourguignon, die je binnen 1 uur op tafel zet. Zonder vlees, zonder in te leveren op smaak!

Paddenstoelen staan bekend als goede vleesvervanger. Ze hebben diezelfde vleesachtige textuur, zijn hartig van smaak en behouden hun vorm goed in stoofgerechten. Ga daarom voor een mix: hoe meer soorten funghi, hoe beter. In deze paddenstoelen bourguignon gebruiken we de vertrouwde champignon, maar ook shiitake en cantharellen.

Paddenstoelen bourguingnon
Ogechi Chibueze voor Culy

Wat ook belangrijk is in een stoofgerecht, zijn goede smaakmakers en daarbij helpen de kruiden en specerijen van Verstegen. Hele kaneelstokken en kardemompeulen (altijd even openbreken voor smaak!) voegen een warm gevoel toe aan het winterse gerecht.

In stoofgerechten gebruik je beter hele specerijen, omdat deze minder sterk zijn van smaak. Kaneel- en kardemompoeder zijn lekker in een curry, maar zullen in deze paddenstoelen bourguignon snel overheersen en dat is zonde. In plaats van een bosje tijm gaan we voor gedroogde tijm, hiervoor hoef je maar een klein schepje te gebruiken, want ook gedroogde kruiden zijn sterker van smaak. Ook handig: het is niet nodig om de verdwaalde takjes tijm uit de pan te vissen na het stoven. Een win-winsituatie noemen we dat!

Zelf paddenstoelen drogen: hoe doe je dat (en waarom)?

Wie de klassieke bourguignon kent, weet dat het een eenvoudig recept is, maar eentje waarvoor je tijd moet nemen. Dat komt door het vlees dat uren moet stoven. Met een paddenstoelen bourguignon zit dat gelukkig anders in elkaar. Sterker nog: de kooktijd is meer dan gehalveerd. Deze stoof zet je namelijk binnen 1 uur op tafel en dat maakt ‘m niet alleen ideaal als showstopper tijdens een gezellig herfst- of kerstdiner, maar ook een lekkere als doordeweekse maaltijd.

Mocht je de sojasaus in de ingrediëntenlijst zien en twijfelen of het klopt? Begrijpelijk, we leggen het je graag uit waarom dit ingrediënt de paddenstoelen bourguignon nog beter maakt. De tip leerden we van New York Times Cooking, die het toevoegen voor extra diepte. Sojasaus zit namelijk net als paddenstoelen vol umami. Dat maakt maakt ieder stoofgerecht, met of zonder vlees, onweerstaanbaar.

Vergeet umami: de zesde smaak bestaat écht – en hij maakt alles lekkerder

Paddenstoelen bourguignon

  1. Verhit boter of olie in een braadpan. Houd de cantharellen apart en scheur de grote stukken paddenstoelen met de hand. Voeg een deel van de paddenstoelen toe aan de pan, tot de bodem bedekt is. Bak de paddenstoelen tot ze bruin zijn aan één kant en draai daarna om en bak ook de andere zijde goudbruin. Schep de paddenstoelen eruit en voeg opnieuw paddenstoelen toe. Doe dit tot je alle paddenstoelen hebt gebakken. Voeg indien nodig extra boter of olie toe.
  2. Doe opnieuw boter of olie in de pan en fruit de prei en wortel 5 minuten. Doe de fijngehakte knoflook in de pan en bak nog eens 1 minuut mee. Roer vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree erdoorheen, bak het kort om van de zurigheid af te komen en doe daarna 2 eetlepels bloem in de pan. Bak de bloem ook kort en bus de pan af met 300 ml rode wijn. Schraap de bodem van de pan, hier zit de smaak!
  3. Giet 300 ml (paddenstoelen)bouillon en 1 eetlepel sojasaus in de pan en doe daarna de smaakmakers, 1/2 theelepel tijm, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstok en 3 geplette kardemompeulen, in de pan. Voeg ook de gebakken paddenstoelen en de uitgelekte zilveruitjes toe en schep om.
  4. Stoof de paddenstoelen bourguignon 40 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper zodra de saus is ingedikt.
  5. Verhit ondertussen olie in een koekenpan en bak de cantharellen knapperig. Bestrooi met zout, peper en een beetje cayennepeper naar wens.
  6. Verdeel de saus over de borden en leg de gebakken cantharellen erbovenop. Serveer de paddenstoelen bourguignon met polenta of aardappelpuree en bestrooi met peterselie.
Paddenstoelen bourguingnon
Ogechi Chibueze voor Culy

Lekker stoofrecepten om in de winterstemming te komen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.