Culy homemade: orzo met geroosterde pompoen, courgette en feta
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F10%2F2014-10-09_17.34.27.jpg)
Orzo maken is ideaal voor een doordeweekse avond: het kost niet al te veel tijd en je kunt in één keer een grote portie maken voor de volgende dag. In deze versie zitten o.a. rozijnen en courgette.
Orzo is een fijne alleskunner in de keuken: het kookt snel, neemt smaken goed op en past bij allerlei ingrediënten.
In dit gerecht combineren we de zachte, nootachtige smaak van geroosterde pompoen met het zoete van rozijnen en het zilte van feta en olijven.
De gebakken courgette en rode ui zorgen voor een hartige basis, terwijl de zongedroogde tomaten en verse basilicum een fris accent geven.
Het resultaat is een kleurrijke en smaakvolle maaltijd die je zo op tafel zet, maar ook perfect werkt als lunch voor de volgende dag.
Wat dit gerecht extra handig maakt, is dat je veel onderdelen van tevoren kunt voorbereiden. Rooster de pompoen alvast in de oven en bewaar hem in de koelkast of kook de orzo eerder op de dag en spoel af met koud water om plakken te voorkomen.
De smaken trekken zelfs nog beter in als je het geheel even laat staan voor het serveren.
Bereidingswijze orzo met pompoen
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Schil de pompoen. Snijd in blokjes en doe samen met een scheut olijfolie, de tijm, peper en zout naar smaak in een kom. Meng goed en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in 30 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de rode ui en de courgette in kleine blokjes van ongeveer een centimeter bij een centimeter.
- Bak deze in een hete koekenpan op hoog vuur totdat de blokjes in wat olijfolie en ze goudbruin kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
- Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de orzo volgens de verpakking met een flinke snuf zout.
- Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten, olijven en basilicum fijn en meng in een grote kom. Wel de rozijnen in warm water en giet af.
- Giet de orzo af en doe samen met de courgette, ui, rozijnen en geroosterde pompoen bij de rest van de ingrediënten in de grote kom.
- Verkruimel het blok feta erboven en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Serveer eventueel met een handje rucola.