Surinaamse masoesa moksi alesi met snijbonen en tuinbonen
Moksi alesi is een traditioneel Surinaams rijstgerecht waar kookboekenschrijfster en culinair columnist Raghenie Bhawanie haar frisse kijk op heeft losgelaten. Ze bedacht een recept met flink veel snijbonen en tuinbonen (dagelijkse groente-inname, check!) dat wel wat wegheeft van West-Afrikaanse jollof rice. Heerlijk met gebakken banaan en garnalensambal, maar ook om zo van te genieten.
Raghenie Bhawanie is dol op de Surinaamse keuken waar ze mee opgroeide en vertaalde die liefde naar een kookboek met simpele recepten met groenten in de hoofdrol. Madame jeanette ligt nú in de winkel en dit recept voor masoesa moksi alesi geeft alvast prijs wat je daarvan kunt verwachten. LEKKER!
5 vragen aan Raghenie Bhawanie: ‘De Surinaamse keuken leent zich uitstekend voor Hollandse groenten’
Wat is masoesa?
De basis voor deze moksi alesi is gele masoesarijst. Masoesa – ook wel masoes genoemd – koop je bij de toko in poedervorm. Het wordt gemaakt van de vruchten van de masoesaplant; een plantje met gele vruchten die familie zijn van gember. Je kunt het hier eventueel vervangen door kurkumapoeder.
Wat is moksi alesi?
Raghenie: “Moksi alesi betekent gemengde rijst en de rijst wordt gemengd met bonen. Voor een zomerse twist gebruik ik in dit recept snijbonen en tuinbonen. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst en ik vind het geen straf om ze doppen. Sterker nog, dit is een ultiem zomermomentje geworden aan het einde van de dag met de avondzon in het raamkozijn. Gebruik gerust tuinbonen uit de diepvries, deze doen het net zo goed. Ik geef je een recept dat zeker eens per maand bij ons op tafel staat en een liefdesbaby is van jollof en Surinaamse gele masoesarijst, uiteraard met een flinke dosis groenten.”
Culy Homemade: Nigeriaanse jollof rice met bakbanaan en kip van Ogechi
Masoesa moksi alesi met snijbonen en tuinbonen
- Wil je de gedroogde garnaaltjes aan het gerecht toevoegen? Week deze dan 15 minuten in een kom met kokendheet water, spoel ze af en laat goed uitlekken.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de paprika, knoflook en de fijngesneden madame jeanette toe en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak goed aan. Doe vervolgens de fijngesneden tomaten en de tomaten uit blik bij het geheel en roer goed door. Blend alles met een blender of staafmixer tot een gladde saus.
- Verhit de rest van de olie in een pan en doe de garnaaltjes erbij. Bak 1 minuut om, tot de garnaaltjes vrolijk opspringen. Voeg hier de tomatensaus aan toe en roer goed door.
- Doe de rijst bij de tomatensaus samen met de bouillon, masoesa, laurier, piment- bessen en kruidnagels. Roer goed door. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 15 minuten pruttelen.
- Kook intussen de tuinbonen. De kooktijd is afhankelijk van de grootte: 10 tot 15 minuten voor diepvries exemplaren en 6 tot 7 minuten voor jonge, verse tuinboontjes. Kook ze in net voldoende water en zonder zout, dat maakt de velletjes stug. Giet de tuinbonen af en doe er de sesamolie en bij en zout naar smaak.
- Voeg dan de snijbonen toe aan de pan met rijst en saus en roer goed door. Laat de snijbonen in 5 minuten beetgaar worden en haal de pan van het vuur. Verwijder de laurier, piment en kruidnagel en roer de fijngesneden bladselderij erdoor.
- Serveer met de tuinbonen erbovenop, de garnalensambal (zie boek) en de gepofte biet (zie boek) voor een regenboog aan kleuren.
‘Madame Jeanette – Simpele Surinaamse groenterecepten met pit’ van Raghenie Bhawanie (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop.
Dit vind je vast ook lekker:
- (Surinaams) broodje hete-ketjap-oesterzwammen van Raghenie Bhawanie
- Surinaamse kokosmakronen van Raghenie Bhawanie
- Culy Homemade: Surinaamse dawet (frisse kokosdrank met citroengras)