Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze (Wereld)keuken 15 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Surinaamse dawet (frisse kokosdrank met citroengras)

Dit roze drankje maakt kans om jouw favoriete zomerdrankje te worden. Surinaamse dawet (dat prachtige roze drankje) maak je met citroengras en kokosmelk. Lekker fris en lekker zoet.

Zodra de zomer in volle gang is, doen we op de redactie niets liever dan de hitte bestrijden met frisse drankjes en lichte maaltijden. Benieuwd naar onze favoriete zomerdrankjes van 2024? Houd Culy goed in de gaten, want binnenkort delen we onze lijst met favoriete zomerdrankjes en maaltijden van 2024!

Misschien ben je al bekend met dawet, of ken je de voorganger Tjendol, ook wel cendol genoemd, uit IndonesiĆ«. Beide dranken hebben een vergelijkbare smaak, door de basis van kokosmelk. De Indonesische versie is vaak wit van kleur, met groene jellysliertjes. In Suriname heeft de drank ā€“ die in de eetcultuur is gebracht door de Javanen ā€“ meestal een roze kleur. In plaats van groene slierten, gaan er in dawet balletjes van maĆÆzena of tapioca. Deze stap kun je ook achterwege laten.

Alles over tjendol: dat gekke Aziatische dessertdrankje

Surinaamse dawet
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Recept voor dawet

  1. Maak als eerst de sereh-stroop, dat is de siroop die we maken met het citroengras en suiker. Breng het water aan de kook en voeg de gekneusde citroengras toe samen met de suiker. Laat de suiker smelten.
  2. Voeg zodra de suiker is gesmolten de kokosmelk toe aan de siroop. Roer goed en voeg vervolgens de dawetā€“essence toe. Voeg eventueel het kokosvlees toe, indien je dat gebruikt. Roer de dawet opnieuw en laat nog een paar minuten koken.
  3. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Maak ondertussen de maĆÆzenavlokjes. Los de maĆÆzena op in het water in een andere pan en breng aan de kook. Blijf roeren tot er een stevige pap ontstaat.
  4. Zet alvast een grote kom met koud water klaar. Druk de maĆÆzenapap door een schuimspaan of zeef in het koude water.
  5. Vul een glas met ijsblokjes en voeg de maĆÆzenavlokjes toe. Schenk vervolgens de dawet in het glas en serveer direct. Bewaar de overgebleven dawet maximaal 3 dagen in de koelkast.
Surinaamse dawet
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkers uit de Surinaamse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nĆ³g lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox šŸ„˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.