Redactie
Redactie Drankjes 23 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Met dit recept maak je altijd de perfecte mojito

Het blijft een klassieker: de mojito. Als je ‘m ooit in Cuba hebt geproefd – zoals wij in eerder deden bij La Bodeguita del Medio in Havana – word je een beetje een snob, maar dat is helemaal niet erg. Met deze tips maak je ‘m thuis tot perfectie!

Een cocktail maken is eigenlijk zó simpel dat je je afvraagt waarom je het niet vaker doet. Want zo’n frisse mojito is toch echt wel een traktatie an sich.

Wat zit er in een mojito?

De mojito is één van de beroemdste cocktails ter wereld. Het is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Al ruim 500 (!) jaar zijn dat de basisingrediënten voor de beroemde cocktail.

Door de jaren heen heeft het alcoholische drankje verschillende doeleinden gehad. Zo werd het in eerste instantie gebruikt als medicijn tegen hevige koorts en dronken zeelieden het om scheerbuik te voorkomen door de verse limoenen die veel vitamine c bevatten.

Waar komt de mojito vandaan?

Hoe de mojito precies is ontstaan, is onduidelijk. Veel verhalen wijzen terug naar de tijd waar tot slaaf gemaakten Afrikanen het drinken uitvonden op suikerrietplantages.

Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba. Het staat volgens kenners daardoor gelijk aan etnische ongelijkheid.

De lekkerste gerechten uit Cuba

Daarnaast is het ontstaan van de Mojito een gevolg van verschillende gebeurtenissen. De rum was lang niet altijd even goed van smaak en dus moesten de Cubanen creatief zijn om de slechte smaak te verdoezelen.

Suiker, limoen en munt waren altijd te verkrijgen en daardoor logische smaakmakers voor het drankje. Nu is het één van de meest geliefde cocktails ter wereld!

limoen vervangen stock unsplash
Bron: Unsplash

Mojito maken: het recept

  1. Kneus de muntblaadjes door er met je handen een paar keer op te slaan.
  2. Doe de suiker, het limoensap, de rum en de muntblaadjes in een cocktailshaker met flink wat ijsblokjes.
  3. Schud alles stevig door elkaar heen tot alle suiker is opgelost en de temperatuur goed koud is.
  4. Vul een hoog glas met ijsblokjes.
  5. Schenk het vocht uit de cocktailshaker door een zeef in het glas.
  6. Vul aan met bruiswater en leg er een blaadje munt bovenop.
mojito pexels
Bron: Pexels

Andere lekkere cocktail-recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.