Redactie
Redactie Inspiratie 23 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Msemmen: een heerlijke Marokkaanse pannenkoek

Als je ooit in Marokko bent geweest, heb je het vast gegeten: msemmen. Deze heerlijke Marokkaanse pannenkoek wordt vaak bij het ontbijt geserveerd, maar je kunt er nog veel meer lekkers mee doen.

De schrijfwijze varieert: van msemmen tot mesamen tot musamen. Het idee is hetzelfde: een soort van kruising tussen een brood en een pannenkoek. Het wordt in Marokko vaak in de ochtend gegeten bij een kop muntthee of koffie. Maar ook in Algerije en Tunesië eten ze dit krokante pannenkoekje op allerlei manieren: van hartig tot zoet.

Het woord komt van het Arabische woord smen, wat geklaarde boter betekend. Dat is ook niet zo gek, want deze boter is een van de belangrijkste ingrediënten van de pannenkoek. Daarnaast is er bloem, durum tarwe, droge gist, suiker, zout en een klein beetje water nodig om het deeg te maken.

Dat deeg wordt vervolgens tot kleine balletjes gerold, die daarna tot vierkante pannenkoekjes worden gerold. De truc zit ‘m in het deeg meerdere malen vouwen en weer uitrollen, zodat er laagjes deeg ontstaan. Eigenlijk net zoals bij bladerdeeg, dus. Het resultaat is een soort envelopje met zeker 8 laagjes deeg.

De msemmen wordt vervolgens zo geserveerd met boter, jam of marmelade. Maar vaak zie je ook hartige vullingen op of in de pannenkoek, zoals groenten, kaas of kip.

Zelf msemmen maken is niet eenvoudig, maar gelukkig kun je ze goed kant-en-klaar kopen bij Marokkaanse winkels of andere Arabische buurtsupers. Wij aten ze heerlijk in Casablanca en Marrakech, dus als je de échte authentieke pannenkoekjes bij het ontbijt wil proeven, ga daar dan absoluut eens heen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.