Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 7 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Salade van gegrilde mais met verse kaas en maisnoten

Er zijn van die kookboeken die je van kaft tot kaft wil koken. De boeken van Alison Roman vallen wat ons betreft onder die categorie. Na ‘Bijzonder Simpel’ is nu ook haar andere boek verschenen op de Nederlandse markt: ‘Lekker Thuis‘. Daar willen we ook weer álles uit maken, waaronder deze salade van gegrilde mais met verse kaas en maisnoten.

Alison Roman weet wat lekker is. Zo móét je beslist eens op zoek naar maisnoten, waar ze met dit recept een ode aan brengt. In Nederland liggen ze vaak op de afdeling nootjes of in het exotische schap. Ontzettend lekker bij een biertje, of in deze salade natuurlijk!

Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Alison: “In Mexico heb ik de waanzinnigste maiskolf ooit geproefd. Hij was gigantisch, voedzaam en ondanks alle crema, limoen en chilipeper smaakten de korrels als ongeboren maisnoten. Maisnoten! Toen pas legde ik de link tussen maisnoten (geroosterde maisnoten uit een zakje) en het feit dat ze van mais kwamen. Ja duh, natuurlijk komen ze van mais, maar … wauw. Ik hoop dat je nog een klein beetje respect voor me hebt, nu je dit hebt gelezen.

Hoe dan ook, de maiskolven uit mijn jeugd (lichtgeel, gekookt en bestreken met margarine, op die verrassend handige maisprikkers) vond ik nooit zo spannend als de coole Ranch Corn Nuts uit de automaat op school. Daarom heb ik deze spectaculaire salade bedacht (uiteraard mét maisnoten).”

Salade van gegrilde mais
Bron: Lekker Thuis

Salade van gegrilde mais

1. Verhit de barbecue op de hoogste stand (zie Terzijde). Leg de maiskolven met blad en al op de barbecue en laat ze 25-35 minuten met rust (nou ja, waarschijnlijk moet je ze nog wel een paar keer omdraaien). Controleer ze na 25 minuten door het blad wat open te trekken. De mais moet prachtig geelgoud van kleur zijn met wat zwarte vlekjes. Hebben de kolven meer tijd nodig, dan denk ik dat de barbecue niet heet genoeg is, maar laat ze er hoe dan ook op liggen en controleer ze opnieuw na ongeveer 10 minuten.

2. Roer intussen het limoensap met de ui en chilivlokken in een kom door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet het mengsel apart.

3. Haal de maiskolven van de barbecue en laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken om de korrels ervan af te kunnen halen. Dit is de eenvoudigste manier om dat te doen: houd de kolf vast bij de steel en zet hem op zijn kop in een grote kom. Begin bovenaan en schaaf de korrels er met een scherp mes (een kartelmes werkt ook goed) zo dicht mogelijk langs de kolf vanaf; probeer ze in de kom te krijgen en niet over je hele aanrecht en de keukenvloer.

4. Voeg het limoenmengsel toe en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar. Voeg dan ook de koriander, de queso fresco en de maisnoten toe en breng alles op smaak met zout, chilivlokken en eventueel nog wat limoensap. De salade moet lekker limoenachtig zijn.

Lekker Thuis van Alison Roman

Lekker Thuis van Alison Roman (Unieboek/Het Spectrum) is nu te koop voor € 27,99