Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Leanne’s Austrasian Lamb Chops (lamskoteletten van de barbecue)

Deze lamskoteletten van de barbecue hebben een Aziatisch én een Australisch tintje. Het recept komt uit het nieuwe boek No Worries BBQ van barbecuekoning Jord Althuizen (bekend van Smokey Goodness). Een dikke aanrader. 

In Smokey Goodness No Worries BBQ vind je dé tips en tricks die Jord opdeed in Australië. Want down under is barbecueën niet alleen iets wat je doet in de zomer, maar een way of life. De laid back aanpak van de Aussies zal je inspireren om de lekkerste gerechten te bereiden op je barbecue!

Jord: “Tijdens een bijzonder gezellige bbq op het achterdek van de wijnmakersfamilie de bortoli deelde Leanne een van haar familierecepten. Daarmee liet ze zien niet alleen de Italiaanse keuken te beheersen (ze heeft Italiaanse roots), maar ook de Australische, die is doorspekt met Aziatische invloeden.

De smakelijke combinatie van de Australische lamskoteletten met een zoetzoutige sojamarinade, die na het grillen een heerlijke gekaramelliseerde touch geeft, is te lekker om niet met jou te delen. Het marineren duurt even, maar qua bereiding is de boel zo klaar en heb je dus alle tijd om nog een rondje wijn in te schenken en te relaxen met je gasten. Probeer een beetje dikke lamskoteletten te scoren; zo kun je ze mooi laten karamelliseren zonder risico op een te gare kotelet.”

Lamskoteletten van de barbecue

Lamskoteletten van de barbecue

Schil de verse gember en hak hem zo fijn mogelijk, of gebruik hiervoor een Microplane-rasp. Doe twee derde van de gember met de suiker, het water, de sojasaus, knoflook, het sesamzaad, de droge sherry, tomatenchutney en versgemalen zwarte peper in een grote kom of schaal en roer alles goed door elkaar. Leg de lamskoteletten erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (een nachtje is nog beter).

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Gril de lamskoteletten met marinade en al in circa 3 minuten per zijde (afhankelijk van de dikte), tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 55 °C. Leg ze op een schaal en garneer ze met de overgebleven verse gember, de rode peper en lente-ui.

No Worries BBQ-boek

No Worries BBQ van Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Meer barbecue recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.