Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 x verrassende manieren om te koken met pompoen van Niven* & Virginie

Als ze ergens wel van wanten weten met groenten, dan is het wel bij restaurant Triptyque in Wateringen. In dit restaurant van chef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz wordt gekookt volgens hun befaamde 80/20-filosofie. Oftewel: 80 procent groente, 20 procent vlees of vis. Wij vroegen Virginie en Niven om inspiratie voor koken met pompoen.

Niven & Virginie: “Groente! Je kunt ons eigenlijk niet blijer maken. Groenten zijn zo prachtig, zo ontzettend leuk om mee te koken en te variëren. Niet alleen in ons restaurant koken we dolgraag met groente, ook thuis genieten we van groentegerechten.

Om onze gerechten met jullie te delen en jullie hopelijk te inspireren hebben we dit jaar ons nieuwe kookboek uitgebracht vol met mooie groente menu’s. Allemaal bij elkaar passende gerechten die zorgen voor een feestelijke avond, of gewoon een heerlijke avond alleen of samen. Geen tijd om het gehele menu te bereiden? Geen zorgen, al de gerechten kunnen ook gemakkelijk alleen gemaakt worden. Toegankelijke maar toch verrassende recepturen voor thuis!”

Inspiratie voor koken met pompoen

Wat doen Niven en Virginie graag met pompoen? Hun antwoord: stoven, soep met een twist, frituren, vullen en lakken.

Virginie & Niven: “Pompoen is een heerlijke herfstgroente, ze zijn dan in allerlei vormen verkrijgbaar. Met pompoen kun je ontzettend veel variëren, je kunt pompoen bijvoorbeeld:

 • Stoven tot een heerlijke curry
 • Ook de bekende maar oh zo lekkere pompoensoep is altijd een absolute aanrader (tip: doe er als twist wat pittige blauwe kaas in).
 • Iets wat minder vaak gedaan wordt, maar wij simpelweg dol op zijn is pompoenfriet!
 • Vergeet vooral ook niet eens een mooie mandarinpompoen te vullen met onze feta, freekeh, zwarte olijf en munt. Dit recept is te vinden in Groente Menu’s. Het principe is simpel: hol de pompoen uit en gaar de pompoen in de oven, vul de pompoen met de salade, 10 minuten voordat hij geheel gegaard is. Doe het geheel nu de laatste 10 minuten in de oven.
 • Last but not least, onze favoriete pompoenbereiding voor een feestelijke avond: pompoen hasselback! Ook dit recept is in ons boek te vinden en delen wij graag met jullie.”
Inspiratie koken met pompoen
Bron: Triptyque

Pompoen hasselback met laurier

Ingrediënten:

 • 2 flespompoenen (ca. 1,3 kg)
 • 12 laurierblaadjes
 • 8 stuks steranijs
 • 125 gram roomboter
 • 125 gram honing
 • Zout en peper
 • Geraspte schil van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Schil de pompoenen, halveer ze in de lengte en verwijder de pitten. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven. Snijd ze vervolgens om de 0,5 cm in. Scheur de laurierblaadjes en steek ze in de ingesneden delen van de pompoen. Voeg ook twee stuks steranijs toe aan elke pompoenhelft.

Smelt de boter in een steelpan en meng de honing erdoor. Bestrijk de pompoenen met dit mengsel. Bak de pompoenen 10 minuten in de oven en bestrijk ze dan nogmaals met het mengsel. Herhaal dit drie keer (totale oventijd: 30 minuten).

Voeg zout en peper naar smaak toe. Bestrooi met de sinaasappelrasp.

Groente Menu's

> Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz is nu te koop voor € 29,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.