Klassieke boterkoek van Holtkamp

Culy 27 apr 2014 Recepten

Deze boterkoek van Cees Holtkamp (afkomstig uit zijn boek ‘De Banketbakker’) is een echte klassieker. Eva van de fijne blog Eva in the Kitchen (écht een aanrader) ging ermee aan de slag.

Mix de boter met de twee soorten suiker en het zout. Mix de bloem erbij tot je een samenhangend deeg hebt. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Druk het deeg daarna in de cakevorm (bij voorkeur een boterkoekvorm, maar een andere ronde vorm van ongeveer 24 cm voldoet ook). Bestrijk het met de helft van het ei en laat het weer een halfuur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de koek met de rest van het ei en gebruik een vork of de botte kant van een mes om een ruitpatroon te maken (het ruitpatroon zorgt ervoor dat het ei goed blijft zitten).

Bak de boterkoek 20 minuten, of tot de koek goudbruin is. Laat de boterkoek afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

  • 300 gram ongezouten roomboter (de beste kwaliteit die je kunt vinden)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • boterkoekvorm (of een andere ronde vorm van ong. 24 cm)
Reageer op artikel:
Klassieke boterkoek van Holtkamp
Sluiten