Redactie
Redactie Dessertrecepten 23 nov 2013
Leestijd: 1 minuut

Homemade pepernoten van Cees Holtkamp

Het is bijna zover: ‘t heerlijk avondje. Eerder plaatsten we al een recept voor speculaas, nu hebben we het enige echte recept voor pepernoten, want zelfgemaakt zijn ze toch echt het lekkerst!

Het recept komt oorspronkelijk uit het kookboek van Cees Holtkamp ‘De Banketbakker’, één van de favorieten van de Culy redactie als het neerkomt op bakken en is een echte topper. Door het gebruik van roggebloem in plaats van “normaal” meel krijgt de smaak een authentieke pepernotensmaak. Let op: dit zijn dus geen kruidnoten!

Hoewel roggebloem een moeilijk product om te verkrijgen is (het is zelden bij de supermarkt te koop), verkopen de meeste reform- en natuurwinkels het wel.

Recept voor pepernoten van Cees Holtkamp

Verhit de honing in een pannetje tot  90 graden, dit meet je met een suikerthermometer. Meng de basterdsuiker en de roggebloem, en kneed door de hete honing. Let op, dit is heet! Doe dan het anijszaad, water, en bakpoeder erdoor. Laat het deeg een dag rusten in plasticfolie op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg tot een rol en snijd er stukjes van. Rol balletjes ter grootte van een knikker. Maak je handen vochtig met de zonnebloemolie en maak de balletjes hier glad mee. Doe de balletjes in een ingevette springvorm zodat ze elkaar net raken.

Bak de pepernoten 20 minuten in de oven. Laat even afkoelen en trek ze los van elkaar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.