Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Een bijzonder restaurant in Engeland: L’Enclume

L’Enclume is een tweesterrenrestaurant in Cartmel: een schattig, klein dorpje in het noordwesten van Engeland. Hier eten zou op z’n zachtst gezegd heel bijzonder zijn. 

Vertaald naar het Nederlands, betekent de naam van dit restaurant ‘aambeeld’. Het is een verwijzing naar de plek waar het restaurant in 2003 werd gevestigd: een 800 jaar oude smederij.

Eigenaren zijn chef Simon Rogan en zijn vrouw Penny Tapsell. Chef Simon leerde het vak in de keuken van Marco Pierre White en stond ook achter de pannen in Fera: het restaurant van Clardige’s Hotel in Londen.

L'Enclume

Al vier jaar achter elkaar is dit restaurant door The Good Food Guide uitgeroepen tot het beste van de UK. In 2008 kreeg het zijn eerste Michelinster, in 2012 werd het zelfs met twee sterren beloond. Wauw. Maar wat maakt l’Enclume zo bijzonder?

Koken uit eigen tuin

Het meest opmerkelijke is dat álle groenten, fruit, kruiden en bloemen waarmee hier wordt gekookt, uit de tuin van de chef komen. Hij groeide op met een vader die in de groente- en fruithandel werkte. Zo ontdekte hij zijn passie voor het zoeken naar ingrediënten en het verbouwen ervan.

L'Enclume

Ook bijzonder is de locatie: het pand doet aan de buitenkant typisch Brits aan en is vanbinnen rustig en eenvoudig ingericht. Je vindt hier geen gesteven tafellinnen, maar bijvoorbeeld wel stenen op tafel.

Recensenten beweren dat hier eten een beetje voelt alsof je deel uitmaakt van een geheim. Waarschijnlijk omdat het in zo’n klein dorpje verscholen ligt. Dat in combinatie met de ingrediënten, allemaal geteeld in de directe omgeving, maakt je eetervaring bij L’Enclume zo bijzonder.

Wat kunnen we er eten?

Wat serveert een restaurant dat twee sterrenwaardig is?

Gerookte kuit van kabeljauw met peterselie en platbrood bijvoorbeeld, waanzinnig mooi gepresenteerd. Wortelen met het vet van ham en Oost-Indische kers. Perencompote met granola, granita van peer en moutijs. Of een meringue van appel, met een vulling van oester.

De meeste gerechten zijn van een gedurfde eenvoud. Zo is er een gerecht dat bestaat uit de blaadjes van rode biet, met slechts een paar druppeltjes van een rode emulsie erop.

Grappig: L’Enclume kwam ook voorbij in de Britse BBC-komedieserie The Trip, waarbij Steve Coogan en Rob Brydon een komische reis maken langs allerlei restaurants in Noord-Engeland.

Wil je hier eten, weet dan dat dit restaurant aan de prijs is. Lunch en diner bestaan uit een vast menu van ongeveer 14 gangen. Daarvoor betaal je £130 per persoon, exclusief drankjes. L’Enclume biedt ook een kleiner lunchmenu aan, een soort proeverij, voor £49 per persoon.

L'Enclume

L’Enclume is elke dag geopend voor diner; lunchen kan hier van dinsdag t/m zondag.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.