Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: valentijnskoekjes (om uit te delen aan je geliefden)

We dachten dat het leuk zou zijn om een recept voor valentijnskoekjes te bedenken. Van die koekjes die iedereen kan maken en die iedereen met smaak kan opeten. In onze dromen zien we deze koekjes op 14 februari met liefde rondgebracht (of opgestuurd…) worden naar vriendinnen, oma’s, opa’s, neven en nichten. Want deze valentijnskoekjes zijn voor iedereen, ongeacht je liefdesstatus.

Hoe smaken ze? Het beste kunnen we ze omschrijven als een boterig shortbreadkoekje met een kletskop-achtig randje. Door het beslag mengen we trouwens ook nog een handje frambozen. Dat zorgt niet alleen voor een lekker zuurtje, het maakt de link met Valentijn ook nog eens compleet.

valentijnskoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de valentijnskoekjes

Mix de koude blokjes zoute boter met de lichtbruine basterdsuiker, de kristalsuiker en het vanille-extract gedurende vijf minuten. Of net zolang tot je een lichtgeel, luchtig botermengsel hebt.

Klop de bloem er voorzichtig doorheen. Het koekjesdeeg moet samenhangend zijn en een beetje lijken op speelklei.

Voeg de gehakte frambozen toe aan de mengkom en meng nog een laatste keer tot een homogene massa. Haal uit de mengkom en verdeel het deeg in tweeën. Leg elk stuk op een vel plastic folie.

Vorm van elk deel een boomstammetje, met een diameter van ongeveer 5 cm. Rol het plasticfolie er strak omheen (hoeft niet té strak) en rol nog even zodat de boomstammetjes mooi rond zijn. Maak je geen zorgen: het hoeft allemaal niet te precies. Leg de rollen koekjesdeeg voor minimaal twee uur te rusten in de koelkast of vriezer.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet twee bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast (of vriezer) en uit het plasticfolie. Klop een ei los in een schaaltje en bestrijk de rollen koekjesdeeg met een kwastje met het losgeklopte ei.

Doe wat van de extra lichtbruine basterdsuiker in een grote schaal en haal de rollen koekjesdeeg door de suiker. Je kunt ze eventueel halveren als dat niet past. Het randje suiker om de koekjes zorgt straks voor het leuke randje.

Snijd de rollen deeg in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Leg ze op de bakplaten en bestrooi ze met het zeezout. Reken een beetje tussenruimte tussen de koekjes.

Bak ze in ongeveer 12 tot 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de valentijnskoekjes daarna helemaal afkoelen op een rekje en laat nog een uurtje uitharden in de koelkast.

valentijnskoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer voor valentijn?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.