Redactie
Redactie Dessertrecepten 5 okt 2012
Leestijd: 1 minuut

Hoe maak je de perfecte latte macchiato?

We love latte macchiato’s. Maar hoe maak je ‘m perfect?

Wat is nu eigenlijk een latte macchiato?!

Het grote verschil tussen een latte en een latte macchiato (‘macchiato’ betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans), is dat bij een latte melk aan de koffie wordt toegevoegd, terwijl bij een latte macchiato een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk (precies andersom dus). Ook melkschuim is belangrijk bij een latte macchiato, net als verschillende laagjes. Om het nog ingewikkelder te maken: een espresso met weinig melkschuim heet weer een caffè macchiato

Hoe maak je hem?

Je maakt een latte macchiato door goed opgeklopte melk in een kopje of glas te gieten. Vervolgens giet je, heel voorzichtig, een shot sterke espresso erbij. De melk zal daarna vanzelf mooie laagjes vormen. In dit filmpje zie je een handig voorbeeld:

Waarom is de melk zo belangrijk?

Zo’n latte macchiato bestaat voor een groot gedeelte uit melk, dus die moet goed zijn! Het beste is melk die een neutrale smaak heeft en de koffie laat shinen en echt tot zijn recht laat komen. Superzoete melk of melk met een duidelijke bijsmaak zou dit bijvoorbeeld verpesten. Veel barista’s gebruiken biologische volle melk, lekker vers, geen bijsmaak en dus perfect voor een dikke schuimlaag.

Je kunt op verschillende manieren melk opschuimen. Met de hand, met een handklopper, met een automatisch opschuimkannetje of met een opschuimsysteem dat bij een (groter) koffieapparaat zit. Als het apparaat maar een goed stoompijpje heeft.

Belangrijk is: de melk mag nooit koken! Gebruik koude melk, doe het stoompijpje net een centimeter onder het melkoppervlak en laat het schuimen. Mooi schuim? Laat het stoompijpje dan verder in de melk zakken (rustig aan!) en maak het schuim nooit te heet.

Bron: Flickr

Elke dag de leukste culinaire artikelen in je Facebook? Like ons dan!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Hoe maak je de perfecte latte macchiato?
Sluiten