Het ultieme stoofvlees recept: met Guinness en Yorkshire puddings
Een Britse Sunday roast is hét ultieme weekendcomfort: langzaam gegaard vlees, veel groenten, aardappels uit de oven én natuurlijk Yorkshire puddings. Op zoek naar een stoofvlees recept dat nét even anders is? Dit gerecht is geïnspireerd op die klassieke traditie, maar met een stoofvlees-twist.
In dit recept vullen we de Yorkshire puddings met een rijk stoofvlees dat langzaam heeft gegaard in Guinness en kruidige Verstegen specerijen.
De gedroogde rozemarijn, tijm, laurier en kruidnagel zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook lekker makkelijk in gebruik. Je hebt ze misschien al in huis en ze geven direct die diepe, hartige smaak die perfect past bij stoofgerechten.
Onweerstaanbare Yorkshire puddings
We serveren het stoofvlees met klassieke Yorkshire puddings. Dat zijn luchtige, goudbruine deegbakjes die in Engeland onmisbaar zijn bij een Sunday roast. Ze worden gemaakt van een eenvoudig beslag van bloem, melk en eieren, dat in gloeiend hete olie de oven in gaat.
Terwijl het stoofvlees rustig suddert, kun je het beslag voor de Yorkshire puddings maken. Zo staat er na een paar uur een complete maaltijd op tafel: rijk, troostend en met een vleugje Britse charme.
Serveer met een frisse salade of geroosterde aardappelen en je hebt een gerecht waar je het hele weekend van kunt genieten.
Bereidingswijze stoofvlees met Guinness en Yorkshire puddings
- Laat de sucadelappen op kamertemperatuur komen. Snijd ze in grove blokjes en bestrooi met wat zout.
- Verhit een klein beetje zonnebloemolie in een braadpan op hoog vuur. Schroei het vlees aan alle kanten dicht, haal uit de pan en zet apart.
- Snijd de gele uien, wortels, prei, bleekselderij en knoflook grof. Smelt een flinke klont roomboter in dezelfde pan en bak de groenten kort aan op middelhoog vuur.
- Voeg 1 eetlepel gedroogde rozemarijn en 1 eetlepel gedroogde tijm van Verstegen toe en bak 1 minuut mee. Roer er vervolgens 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel marmite en 1 eetlepel worcestersaus doorheen. Bak dit nog 2 minuten mee.
- Schep het vlees terug in de pan en schenk er de Guinness bij. Vul aan met water tot het vlees nét onder staat.
- Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes van Verstegen en voeg toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 3 uur sudderen tot het vlees boterzacht en de saus mooi dik is.
- Liever in de oven? Zet voor dit stoofvlees recept de pan 2,5 uur in een oven van 160 °C. Houd er rekening mee dat je de oven later nodig hebt voor de Yorkshire pudding.
- Maak ondertussen het beslag voor de Yorkshire pudding. Meng de bloem, melk, eieren, het water en een snuf zout tot een glad beslag.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet een ovenschaal van ongeveer 20 cm met 2 eetlepels zonnebloemolie een kwartier in de oven, tot de olie gloeiend heet is.
- Schenk heel voorzichtig een kwart van het beslag in de hete olie en sluit direct de ovendeur. Na 20 minuten is de pudding goudbruin en gaar. Herhaal dit tot je vier Yorkshire puddings hebt.
- Serveer het stoofvlees in de Yorkshire puddings, met een frisse salade of geroosterde aardappelen erbij.
Onze populairste recepten van deze maand:
- Deze vegetarische Indiase pompoencurry schrééuwt herfst
- Snel op tafel na een drukke dag: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
- Al-tijd goed: makkelijke preischotel met een krokant korstje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2FStoofvlees-yorkshire-4.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fkersenvlaai-9.jpg)