Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De allerbeste Yorkshire puddings zijn hoog & luchtig (en zo maak je ze!)

Ze zijn onmisbaar bij een goede sunday roast en alle Britten zijn er praktisch mee opgegroeid: Yorkshire puddings. Het ideale middel om jus en restjes van je bord mee schoon te likken.

De Amerikanen eten vaak biscuits bij hun eten; in Engeland is er de Yorkshire pudding. Naar verluidt bestaat de heerlijke Britse lekkernij al sinds de eerste helft van de 18e eeuw.

> Ook interessant: sunday roast: het ultieme comfort food

Gedrenkt in jus

Yorkshire puddings zijn hoge, luchtig gerezen pasteitjes gemaakt van een pannenkoekenbeslag, bestaande uit melk, bloem en eieren. De buitenkant is knapperig, de binnenkant luchtig en chewy.

En er is maar één manier om ze te eten: gedrenkt in jus. Daarom zijn ze het perfecte bijgerecht voor de sunday roast: je kunt er zo lekker de vleessappen van het gebraad mee opsoppen.

Overigens zie je ook weleens yorkshire puddings waar een paar worsten vrolijk uitsteken: dat noemen de Britten toad in the hole.

Yorkshire pudding
Bron: Pixabay

Hoog & luchtig

De perfecte Yorkshire pudding hoort hoog en luchtig te zijn, al zie je ook wel veel exemplaren die helemaal niet zo hoog gerezen zijn. Maar: veel minder lekker, zo vindt ook Jamie Oliver. In onderstaande video leert hij je hoe je zijn favoriete versie van het gerecht maakt.

Er is zelfs in 2008 door de Royal Society of Chemistry vastgelegd dat een Yorkshire pudding pas zo mag heten als hij tenminste 10 centimeter hoog is.

Het is best knap als je bedenkt dat een beetje dun pannenkoekenbeslag uiteindelijk kan rijzen tot zulke hoge, luchtige lekkernijen.

Do’s en don’ts voor Yorkshire puddings

De truc zit ‘m vooral in het gebruiken van een loeihete bakvorm met net zulke hete olie. Dat kan bijvoorbeeld in ramekins, maar ook in een muffinvorm.

Met maar een klein beetje beslag maak je zo hoge, luchtige torentjes van deeg met een knapperige korst en een chewy binnenkant. O en wat je ook doet: laat die ovendeur dicht tijdens het kookproces. Niet spieken!

Wij aten de allerlekkerste Yorkshire puddings bij de sunday roast van restaurant Sail & Anchor in Antwerpen. Maar met dit recept maak je thuis ook niet te versmaden exemplaren.

Meer Britse lekkernijen: