Een heerlijk Peruaans gerecht: gestoofde pompoen (locro)

In het nieuwe kookboek Andina, uit het hart van de Peruaanse keuken van Martin Morales vind je de lekkerste Peruaanse recepten. Wij mogen alvast een recept uit het boek met je delen. Deze heerlijke gestoofde pompoen (locro) wil je vandaag nog maken!

Martin: “Mijn oudtante Otilia maakte deze locro altijd bij haar thuis in Lima. Het gerecht is afkomstig uit de Andes, maar wordt in heel Zuid-Amerika met verschillende soorten vlees gemaakt. Deze ongecompliceerde en snelle versie is mijn favoriet. Ik serveer er graag witte quinoa bij, maar u kunt ook witte rijst nemen als u dat liever wilt.”

Gestoofde pompoen

Gestoofde pompoen

Verhit de olijfolie in een grote pan of braadpan op laag vuur en fruit de ui circa 10 minuten tot hij zacht is. Voeg de knoflook, amarillopasta en oregano toe en fruit alles nog 2-3 minuten al roerend tot de knoflook iets zachter is geworden en alles goed is vermengd.

Voeg de (fles)pompoen en aardappel toe, schenk de groente-bouillon erbij en breng hem aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen en aardappel net zacht zijn en de vloeistof iets is ingekookt. Voeg de tuinbonen, de choclo of gewone mais en de doperwten toe, zet het deksel weer op de pan en laat het nog 5 minuten zachtjes pruttelen tot de tuinbonen net zacht zijn. Schenk de slagroom of koffiemelk erbij en roer om te mengen. Verhit alles nog 1-2 minuten zonder deksel om het goed op te warmen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Serveer de stoofschotel in ondiepe kommen met de quinoa en kaas ernaast, en bestrooid met een beetje gehakte peterselie.

Andina kookboek

Andina: het hart van de Peruaanse keuken van Martin Morales ligt nú in de (digitale) boekhandel voor  € 24,99

Meer over de keuken van Peru:

Voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel amarillopasta (zie onder)
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • 500 gram (fles)pompoen, geschild en in blokjes van 4 cm
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes van 2,5 cm
  • 250 ml groentebouillon
  • 50 gram tuinbonen
  • 50 gram choclo of gewone maiskorrels
  • 50 gram doperwten
  • 100 ml slagroom of koffiemelk
  • 50 gram witte quinoa, gekookt
  • 100 gram queso fresco of feta, grof gebroken
  • Gehakte bladpeterselie, om te garneren
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de amarillopasta (ca. 100 ml):

  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 amarillopepers of 2 middelhete rode chilipepers en ½ gele chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
Reageer op artikel:
Een heerlijk Peruaans gerecht: gestoofde pompoen (locro)
Sluiten