Redactie
Redactie Inspiratie 2 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Peruaans eten is hip, maar wat kenmerkt het precies?

Ferran Adrià opende het Japans-Peruaanse Pakta en volgens de lijst van St. Pellegrino zijn in Peru een paar van de beste restaurants ter wereld gevestigd. Kortom: Peruaans eten is hot! Waarom en wat het precies kenmerkt leggen we je graag uit. 

In Nederland is de trend nog niet helemaal over komen waaien, maar we verwachten dat het niet lang meer zal duren. De gerechten zijn immers een combinatie van verschillende culturen en typisch Peruaanse ingrediënten, wat resulteert in geweldig gekruide, smaakvolle en vooral verse gerechten.

Denk hierbij aan een smeltkroes van Spaanse, Chinese, Italiaanse, Duitse en Japanse gerechten met veelvoudig gebruik van de drie belangrijkste producten uit het land: maïs, chili pepers en aardappels. Vooral dit laatste product is mateloos populair, wat zo gek nog niet is aangezien het oorspronkelijk uit Peru komt.

Bron: Flickr

Populariteit

Opeens zagen we overal in de wereld Peruaanse restaurants opduiken en toen zelfs kookgod Ferran Adrià zijn Japans-Peruaanse tapasbar opende, wisten we dat het geen nonsens was.

Niet alleen is de keuken rijk aan verschillende bereidingswijzen, maar staan ze bekend om de enorme diversiteit aan goede ingrediënten. Zo groeien er verschillende soorten quinoa, bonen, (zoete) aardappels, pepers, paprika’s en geweldige fruitsoorten die veel worden verwerkt in verschillende gerechten.

Je kunt misschien al raden dat de populariteit van de keuken een sterk verband heeft met bepaalde producten… Zo werd 2013 plots het jaar van de quinoa en zijn zoete aardappels niet weg te slaan van de menukaarten. Hierdoor kwam er steeds meer aandacht voor de Peruaanse keuken en ontdekken steeds meer mensen hoe veelzijdig deze is.

Bron: Flickr

Bekende gerechten

Als er één ding duidelijk moge zijn, is het dat Peruanen gek zijn op hun maïs en aardappels. En hoewel je in de foodtrucks en kleine tentjes wat meer klassiek Zuid-Amerikaanse gerechten terugziet, zijn er ook toprestaurants die meer verfijnd eten serveren, maar wel met de typerende ingrediënten.

Op en top Peruaans is ceviche (uitgesproken als ‘cebiche’) met lekker veel peper en limoen of citroen. Ook zie je overal op de kaart papa a la Huancaina staan: plakjes gekookte aardappel met een pittige kaassaus en sla, meestal geserveerd met een hardgekookt eitje en wat olijven.

Typisch Peruaans streetfood zijn de anticuchos, een soort saté-stokjes waarbij de meest voorkomende vleessoort runderharten zijn. Check dus even je vertaalboekje voordat je anticucho de corazón wilt bestellen!

Bron: Flickr

Mocht je op reis gaan naar Peru, dan mag je het gerecht causa zeker niet overslaan! Dit is een soort koude schotel met lagen avocado, aardappel en extra ingrediënten als tonijn en vlees. Daarbij mag je een portie lomo saltado ook zeker niet missen. Dit gerecht weerspiegelt de enorme hoeveelheid Chinese immigranten en is een roerbakgerecht met rundvlees, tomaten, pepers, sojasaus, gebakken aardappels en wordt meestal getopt met wat witte rijst.

Tot slot zijn er nog tientallen andere gerechten waarbij meestal wordt uit gegaan van één hoofdingrediënt (aardappels, paprika’s, pepers), gevuld met wat de kok voor handen heeft.

En oja: lees écht van tevoren de menukaart goed door, want als ‘cuy’ besluit te bestellen, moet je niet gek opkijken als er een cavia op je bord ligt…

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.