Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 20 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Geroosterde pastinaak met simpele Mexicaanse mole en salsa

Wil je graag wat vaker groenten op tafel zetten? Dit recept voor geroosterde pastinaak met simpele Mexicaanse mole en salsa is een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor tijdens een speciaal diner. Of dat nu met Kerstmis is, of gewoon omdat je ‘s zin hebt om uit te pakken.

Dit recept komt uit Het groenteboekje dat is gemaakt door Samuel Levie & Nadia Zerouali in samenwerking met Oxfam Novib. Het kookboek staat vol met bijzondere recepten en nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit.

Ook de thema’s verspillingsvrij koken, voedsel van de toekomst en bewust omgaan met ingrediënten spelen bij de recepten een rol. Zoals in dit gerecht van geroosterde pastinaak met Mexicaanse mole en salsa.

Samuel en Nadia: “Dit gerecht is enigszins afgeleid van de Mexicaanse gerechten waar wij zo van houden. We kunnen niet claimen dat dit een echt Mexicaans gerecht is, want daar hebben we weinig verstand van, maar het is wel waanzinnig lekker.”

pastinaak
Het groenteboekje

Zo maak je de geroosterde pastinaak met simpele mole en salsa

Verhit de oven voor tot 190 °C.

Schil de pastinaken en leg deze in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook circa 15 minuten zodat ze bijna gaar zijn. Haal voorzichtig uit het water en dep ze droog.

Leg de pastinaken in een ovenschaal. Meng de olijfolie met de komijn, chipotle en het zout. Bestrijk de pastinaken rondom met dit mengsel. Rooster ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe voor de mole de rode peper in een pan met water, zet op het vuur en kook 5 minuten. Laat de peper afkoelen. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur circa 10 minuten.

Voeg de specerijen toe en bak circa 2 minuten mee op laag vuur. Doe de peper als deze is afgekoeld in een keukenmachine en maal met een beetje van het kookvocht fijn.

Voeg alle andere ingrediënten voor de mole toe en draai tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Maak de salsa. Verwijder de zaadlijst van de verse jalapeño en snijd het vruchtvlees heel fijn. Snijd de koriander en bosui ook fijn. Meng alles door elkaar met het limoensap en de olijfolie en stamp tot een salsa in de vijzel.

Serveer op ieder bord een schep mole met daarop een geroosterde pastinaak en eroverheen wat van de salsa.

Het groenteboekje

Je koopt Het groenteboekje (Nijgh & van Ditmar) nu in de digitale boekhandel voor € 22,50.

Meer fruit- en groente-recepten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.