Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf gebakken uitjes maken (met sjalottenolie als bonus!)

In de Aziatische keuken zijn ze onmisbaar: gebakken uitjes. Deze gebakken uitjes doen het te gek als crunchy topping over de bamisoep, rijst, nasi, of bami, rijstgerechten, sperzieboontjes en noem het maar op. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar doe jezelf een lol en maak ze een keer zelf. Zelfgemaakte gebakken uitjes zijn namelijk zó veel lekkerder! En heel simpel te maken.

Kost je 10 minuten, maar daarna heb je iets dat in geen enkel opzicht te vergelijken is met de kant-en-klare variant. Zelfgemaakte gebakken uitjes zijn namelijk belachelijk lekker. Je vraagt je af waarom je ze niet vaker zelf maakt.

Daar komt nog bij dat de olie waarin je de uitjes bakt, verandert in een heerlijke sjalottenolie. Die hoef je na gebruik alleen maar te laten afkoelen, zeven en in een flesje over te gieten. Klaar om weer heel veel andere lekkere dingen mee te maken.

Geniaal idee: krokante gebakken uitjes maken in de magnetron

Zelf gefruite uitjes maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf gebakken uitjes maken

Pel de 3 sjalotten en snijd ze in flinterdunne ringetjes. Verhit de zonnebloemolie in een pannetje op medium tot hoog vuur en voeg de sjalotten toe. Doe er een snuf zout bij en laat de sjalotjes in 10 minuten goudbruin en knapperig bakken.

Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op een dubbele laag keukenpapier, zodat ze mooi knapperig worden.

Gooi de olie niet weg, maar laat die afkoelen en zeef ‘m (tip: plaats een stukje keukenpapier in een trechter en giet de olie erdoorheen in een weckflesje). Die sjalottenolie is een regelrechte smaakmaker, die je kunt gebruiken om te wokken, kip in te bakken of door salades. En hij is onmisbaar in pittige Aziatische kipsalade.

Dit kun je allemaal maken met die uitjes:

Aziatische salade
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.