Redactie
Redactie Inspiratie 21 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Makkelijk & mooi: de Franse galette

Als we het hebben over taart denken we vrijwel gelijk aan grootse exemplaren met frosting, toeters en bellen. De galette is echter een simpele klassieker uit Frankrijk, die niet onder doet voor een prachtig versierde laagjestaart. Wij vertellen je er meer over. 

Galette kan verschillende dingen betekenen, maar in dit artikel hebben we het over de open taarten van kruimeldeeg. Deze kunnen zoet of hartig zijn en gevuld met allerhande ingrediënten, bijvoorbeeld fruit, groenten en kaas.

Het leuke aan een dergelijke taart is dat het er vrij rommelig mag uit zien en dat het eigenlijk zo gemaakt is. De vorm is meestal rond met een deegrandje die om de vulling is geslagen. Het deeg is dun en bestaat uit slechts bloem, boter en een klein beetje melk.

Zoet of hartig

Een galette kan je vullen met zoet en hartige ingrediënten. De bekendste vorm is misschien wel met fruit, waarbij perziken, frambozen, aardbeien, pruimen en vijgen vaak de sterspelers zijn.

Ook kan je ervoor kiezen om te werken met een vulling op basis van pompoen, (zoete) aardappel, tomaten, maïs, courgette, aubergine en ga zo maar door. Gebruik hierbij wel altijd lekkere kruiden (vers of gedroogd) en voeg eventueel wat stukjes kaas toe, voor extra hartigheid.

Andere soorten galette

Naast de soort waar wij het nu over hebben, zijn er (onder andere) ook nog de galette des rois en de galette Bretonne. De eerste wordt (zoals de naam al doet vermoeden) geserveerd tijdens Driekoningen, is dicht en bevat meestal frangipane.

Daarbij wordt er vaak een klein poppetje in verstopt. Degene die het stuk krijgt met daarin het poppetje, is die dag ‘de koning’.

De Bretonse variant heeft het minst weg van een taart en bestaat uit een gevouwen boekweitpannenkoek, meestal gevuld met hartige ingrediënten zoals ham en een eitje.

Net als de galette-taart is de pannenkoek in het midden open, waardoor je de vulling goed ziet zitten.

De lekkerste galette recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.