Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Mattentaartjes met bourbonmascarpone van de barbecue

Het nieuwste boek van barbecueheld Jord Althuizen en Smokey Goodness is uit! In Lowlands BBQ (het dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit) draait het om culinaire barbecue-inspiratie uit de Lage Landen. En dat is lékker! Kijk maar naar deze mattentaartjes met bourbonmascarpone.

Dat er zo veel toffe barbecue-inspiratie te vinden zou zijn in Nederland en België, daar staan wij nogal van te kijken. Maar Jord laat het zien in dit vette nieuwe kookboek. Van ‘fiery vlammetjes’ tot aan Oosterscheldekreeft of een heel Hollands borrelplateau van de barbecue: het is vlammen in onze Lage Landen!

Frietje zoervleisj van de barbecue uit het nieuwe boek van Smokey Goodness

Vlaamse taartjes

Jord: “De geschiedenis van deze Oost-Vlaamse lekkernij gaat way back – ze werd al bezongen in de 13e-eeuwse troubadoursliederen. ‘Matten’ verwijst namelijk naar de uitgelekte wrongel van gestremde melk, iets waar je in de middeleeuwen zonder koeling al snel op uitkwam bij het verduurzamen van je verse melk. De uitgelekte wrongel wordt gemengd met suiker en eidooiers en dan uitgespreid op een vierkant stuk deeg waarvan je de punten naar elkaar toe vouwt voor het bakken.

Je ziet tegenwoordig keurige versies met uitgestoken stukjes deeg, dichtgevouwen randjes en ingeknipte toplaagjes. Maar dat patisseriegefrummel is niets voor een robuuste BBQ’er als jij, dus ga voor de middle ages style en maak de taartjes af met een flinke lik bourbonmascarpone.”

Mattentaartjes van Smokey Goodness
Bron: Remco Kraaijeveld

Mattentaartjes met bourbonmascarpone

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 225 °C is bereikt.

Breng in een steelpan de volle melk tot net onder het kookpunt en haal de pan van het vuur. Voeg de karnemelk toe en roer door tot het mengsel begint te schiften. Als dit niet gebeurt, wil een theelepeltje citroensap of azijn nog weleens helpen. Leg een natte kaasdoek in een zeef boven een hoge pan en giet het mengsel erop. Leg als het meeste vocht is weggelekt een vel slagersfolie op het mengsel en sla de hoeken van de doek eroverheen. Zet dit een uurtje weg. Gefeliciteerd, je hebt zojuist zelf ricotta gemaakt.

Splits de eieren, klopt de eiwitten stijf met de mixer en zet apart. Doe de ricotta in een kom, voeg de eidooiers, suiker, het amandelmeel en de bourbon toe en roer tot een glad mengsel. Spatel dan voorzichtig het stijfgeklopte eiwitschuim erdoor. Vet de skillets in met een beetje boter en bestuif ze met bloem. Leg in elke skillet een vel bladerdeeg en vul de pannetjes tot net onder de rand met het ricottamengsel. Verdeel er een stuk of vijf kersen over en vouw de hoeken van het bladerdeeg terug naar het midden. Zet de skillets op het rooster van de BBQ en bak de mattentaartjes in circa 30 minuten gaar.

Roer voor de bourbonmascarpone alle ingrediënten door elkaar en serveer hem bij de warme mattentaartjes.

Smokey Goodness Lowlands bbq

Smokey Goodness Lowlands BBQ (Kosmos Uitgevers) van Jord Althuizen is nú te koop voor € 29,99