Redactie
Redactie Dessertrecepten 29 dec 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy Italia: Oud & Nieuw vieren zoals de Italianen

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Geen feest zonder culinaire tradities, aldus de Italianen. Ook Oud & Nieuw wordt gevierd volgens beproefd recept, met ten minste drie klassieke ingrediënten:

Varkenspoot met linzen
Op oudejaarsavond wordt er in elk geval zampone geserveerd, gevulde varkenspoot. Bij de slager en in de supermarkten zijn ze kant en klaar te koop – hetgeen niet altijd een smakelijke aanblik is. De zampone is meestal verpakt in een mooi doosje, waardoor het ook een geliefd decembercadeau is voor vrienden en familie.

Bovendien is het een heel symbolisch cadeau: de zampone wordt beschouwd als een teken van rijkdom voor het komende jaar, een culinaire nieuwjaarswens dus eigenlijk. Traditioneel wordt zo’n varkenspoot geserveerd met lenticchie, linzen, die de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken symboliseren.

In sommige streken wordt de varkenspoot vervangen door een iets normalere worst, de zogenaamde cotechino. Zelf aan de slag met varkensworst en linzen? De half-Italiaanse Elisabetta Cascino van Ziti Zitoni bedacht een heerlijk recept voor een maakbare variant.

Een bijzondere toost

Toosten op het nieuwe jaar doe je in Italië – natuurlijk – met prosecco. Wie dat te gewoon vindt en liever een feestelijke cocktail schenkt, moet zeker kennis maken met Hugo, een drankje uit het noorden van Italië dat bezig is de rest van de wereld voor zich te winnen.

Deze verfrissende cocktail van prosecco, vlierbessensiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes is ideaal als aperitief tijdens de feestdagen, maar ook om te toosten op een sprankelend nieuw jaar.

Ook bijzonder is de Franciacorta rosé van Elisabetta Abrami. Deze dame levert op alle fronten een kunststukje: een pinot noir, die volledig biologisch wordt geproduceerd en gemaakt wordt volgens de bewerkelijke methode maceration. Dat het bijzonder knap is om deze wijn te maken, daar heb je als consument natuurlijk geen boodschap aan; het is het resultaat dat telt.

Oordeel zelf en bestel met kortingscode CIAOTUTTI de Franciacorta rosé van Elisabetta Abrami bij De Franciacortaslijterij. Tot 31 december 2012 betaal je dan geen verzendkosten vanaf zes flessen. Zo kun je het nieuwe jaar goed van start gaan!

Hele kleine oliebollen
In Napels hebben ze een hele eigen variant op onze oliebollen: de strufoli (ook wel struffoli, stuffoli of stufoli genoemd). Deze kleine gefrituurde deegballetjes worden voor het serveren rijkelijk overgoten met honing. Voor wie thuis een berg van deze Napolitaanse lekkernij wil maken, hierbij het recept van een Napolitaanse banketbakker.

Kijk bovenaan voor de ingrediëntenlijst. 

Maak een bergje van de bloem en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren boven het kuiltje, schenk de anijsolie erbij en voeg ook de boter, de citroen- of sinaasappelschil, het zout, het zuiveringszout en de vanillesuiker toe en kneed dit alles goed door elkaar, tot het mengsel niet langer aan je handen plakt.

Maak er buisvormige stokjes van en snijd deze in kleine ronde stukjes. Rol deze tussen beide handen tot kleine balletjes en frituur deze in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Laat de struffoli uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de helft van de pot honing in een steelpan. Blijf goed roeren, tot de honing ongeveer zo dun is als water en draai dan het vuur uit. Meng een paar handen vol struffoli door de honing – tot de steelpan zo’n beetje half vol is – en schep de balletjes met een lepel om tot ze rondom helemaal met honing bedekt zijn. Wacht even tot de honing iets afgekoeld is en wat dikker is geworden.

De struffoli zijn meestal precies goed als ze met de hand net vastgepakt kunnen worden. Stapel de struffoli (met een lepel of met de hand) op een schaal of op kleine schoteltjes en versier de stapel met gekonfijte vruchtjes. Maak de honing weer warm en verwerk ook de rest van de struffoli zoals hierboven beschreven, zodat je een mooie berg struffoli krijgt. De struffoli zijn op de dag zelf het lekkerst – pas wel op voor kleverige vingers!

Felice Anno Nuovo!

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.