Redactie
Redactie Diner 23 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: goddelijke strascinati met pesto

Onlangs was Culy’s Monique in Bari, een prachtige provincie in Puglia in het zuiden van Italië. Een regio die nog niet massaal door toeristen wordt overspoeld. Daar ontdekte ze strascinati: een pastasoort die je in Nederland bijna nooit ziet, maar zeker het maken waard is.

“In een pastaworkshop leerde ik hoe je strascinati maakt. Strascinati zien eruit als kleine hoedjes van pastadeeg en lijken enorm op orechiette: ‘oortjes pasta’. Deze pastasoorten zijn zeer populair in Zuid-Italië, en orechiette zijn zelfs het symbool van de stad Bari. Traditioneel wordt deze pasta gegeten met rapini, een soort broccoli, en vaak met een saus met veel olie, zoals pesto. Dit is een ideale saus, omdat de pasta een beetje ruw is, en goed aan de olie hecht. In elke provincie wordt de pasta weer iets anders gemaakt; in Bari zijn de oortjes (of hoedjes) weer wat kleiner dan bijvoorbeeld in de regio Basilicata.

Lees hier hoe je zelf strascinati maakt.

De zelfgemaakte strascinati gingen natuurlijk al schoon op in Italië, maar gelukkig kocht ik ook een zak gedroogde pasta bij Eataly in Bari. Eenmaal thuis in Nederland wilde ik heel Italië eren met een gerecht. Strascinati uit het zuiden, met pesto Genovese uit het noordelijke Ligurië, kappertjes en Parmezaanse kaas uit, uiteraard, Parma. Buon appetito!”

Kook de strascinati (of orechiette) al dente in gezouten kokend water. De gedroogde variant moet ongeveer 12 minuten koken, maar check vooral de verpakking. Te ver koken is zonde; je wil dat de pasta nog een bite heeft.

Rooster de pijnboompitjes kort in een droge, hete pan. Rasp de Parmezaanse kaas. Verwarm de pesto eventjes kort in een pannetje; de pesto hoeft niet te koken, alleen eventjes warm te worden.

Giet de pasta af en meng met de warme pesto. Doe de rucola in je kommetjes of op je borden en schep daar de pasta met pesto op. Lepel daar de Parmezaanse kaas, de kappertjes en de pijnboompitjes over. Maak af met peper en zout naar smaak.

Op naar Bari

Benieuwd naar de traditionele strascinati? Je vliegt vanaf Schiphol met Transavia in twee uurtjes rechtstreeks naar Bari. Een aanrader om te verblijven is het prachtige landgoed Masseria Montenapoleone vlakbij het plaatsje Fasano, op zo’n halfuur rijden van Bari. Je slaapt hier in prachtig gerestaureerde huisjes (óf de bruidssuite, gelegen in een grot) tussen de olijfbomen en vijgenbomen.

In het voorjaar en de zomer een bijzondere oase van rust, met een natuurlijk zwembad en een zeer goed restaurant, waar met lokale producten gekookt wordt. Ook is het mogelijk hier, net als Culy’s Monique, kookworkshops te volgen. Zo kun je zelf leren hoe je strascinati maakt!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.