Redactie
Redactie Gadgets 1 dec 2012
Leestijd: 3 minuten

De Crock-Pot: wat is het en wat kan je ermee?

Meet the Crock-Pot. Overal op het internet prijken mooie beloftes: met een Crock-Pot blijft je eten sappig, gaan er geen smaken verloren en worden deze juist alleen maar intenser. Maar wat is het precies, en wat kunnen we ermee? Culy ging op onderzoek uit en zocht alles omtrent de Crock-Pot uit.

Wat is het?

Laten we beginnen bij het begin, de naam Crock-Pot is namelijk een merknaam van een slowcooker, maar werd zo populair dat het volledig is ingeburgerd. Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten op een heel lage temperatuur kan stoven, sudderen en koken. Het proces is eigenlijk heel simpel: voeg al je ingrediënten met een beperkte hoeveelheid vocht in de pan en een aantal uur later heb je een heerlijke smaakvolle, sappige maaltijd.

Doordat de deksel er het hele kookproces op blijft zitten, blijven de smaken en het vocht in de pan en worden je ingrediënten langzaam gaar, blijven ze sappig en trekken smaken in elkaar.

Hoe gebruik je het?

Een Crock-Pot kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken. Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep. Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan. Doordat de deksel erop blijft zitten zal er namelijk nauwelijks tot geen vocht verloren gaan en hoef je dus vele malen minder toe te voegen.

Verder is het gebruik dus ontzettend simpel: voeg je ingrediënten toe aan de pan, eventueel eerst eventjes gebraden, en doe de deksel erop. Kies je programma en laat de pan met rust totdat het signaal afgaat dat je eten klaar is.

Ja, koken met een Crock-Pot duurt lang, heel lang. Soms wel tot 10 uur! Maar laat dit je vooral niet afschrikken. Zet bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg de pan aan, en wanneer je terugkomt van een lange dag werken is je huis gevuld met heerlijke geuren en staat er een fijne maaltijd op je te wachten.

Wat vinden wij ervan?

Wat bij Culy voorop staat is dat het uiteindelijke resultaat lekker is, en we kunnen met een gerust hart zeggen: dat is zo. De smaken gaan alles behalve verloren en trekken allemaal heerlijk in elkaar. Ook fijn: doordat alle vocht in de pan blijft, is de kans op een droog stukje vlees of vis minimaal.

Hoewel we van te voren sceptisch waren, moeten we eerlijk toegeven dat het echt werkt en het eten ontzettend lekker is. Daarnaast verbruikt het vele malen minder energie én is het erg makkelijk schoon te maken. Wat wel jammer is, is dat alle ingrediënten bij elkaar in één pan gaan, waardoor je niet meerdere gerechten tegelijk kan maken.

Wil jij ook graag z’n fijne Crock-pot? Ze zijn er verschillende soorten en maten en hoeven echt niet veel te kosten, zo bestel je hier al de originele Crock-pot. Daarnaast heeft de altijd handige website TheKitchn de beste tips voor koken met de Crock-Pot.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.