Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke banoffee pavlova’s met salted caramel

Snelle en makkelijke toetjes: daar worden wij nou blij van. Zoals deze banoffee pavlova’s met salted caramel: echt iets wat je met gepaste trots kunt presenteren tijdens een etentje. En toch zó makkelijk en snel klaar. Het leven is mooi.

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan de volgende woorden: salted caramel, chocolade en zoute pinda’s.

Het enige waar je rekening mee moet houden: de pavlova’s moeten wel even bakken in de oven. Drie kwartier tot een uur ongeveer, daarna zet je de oven uit en laat je ze er nog een uurtje of wat in staan. Zo ontwikkelen ze die lekkere chewy textuur. Dit kun je eventueel al een dag – of zelfs twee dagen – van tevoren doen. Maak de banoffee pavlova’s pas op het laatste moment op, anders worden ze zacht.

Banoffee pie in laagjes in een glaasje

makkelijke toetjes / banoffee pavlova's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze banoffee pavlova’s

Maak eerst de pavlova’s. Verwarm de oven voor op 100 graden en zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.

Klop de eiwitten (met een mixer of keukenmachine) op tot ze stijven pieken hebben. Truc: laat de mixer eerst heel langzaam kloppen tot er belletjes ontstaan op de eiwitten en zet de mixer dan op de hoogste stand.

Laat de mixer draaien terwijl je eetlepel voor eetlepel de suiker toevoegt. Daarna mag je het goedje nog 5 tot 7 minuten laten doorkloppen, tot je een glanzend, marshmallow-achtig mengsel hebt.

Schep de meringue met behulp van twee eetlepels in 10 hoopjes op de bakplaten. Maak er mooie ronde ‘nestjes’ van en zorg dat de bovenkant een beetje ingedeukt is, zodat je daar straks makkelijk de slagroom en banaan op kunt leggen.

Schuif de pavlova’s in de oven en laat ze 45 minuten tot een uur bakken. Test of ze gaar zijn door te kijken of je ze op kunt tillen van het bakpapier: als ze makkelijk loslaten, zijn ze gaar. Zo niet, laat ze dan nog een paar minuten bakken.

Zet de oven daarna uit en laat de pavlova’s nog een uur (langer mag ook!) drogen in de oven.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Banaan & salted caramel

Nu komt het leukste gedeelte: het aankleden van de pavlova’s!

Klop de slagroom op en schep op elke pavlova een laagje room. Leg er wat plakjes banaan op (zoveel als je kwijt kunt).

Druppel er met een lepeltje wat salted caramel overheen. Bestrooi met de gehakte chocolade en de zoute pinda’s. Voeg eventueel nog een snufje zeezout toe en eet de banoffee pavlova’s meteen op. Maar dat kost vast geen enkele moeite…

banoffee pavlova
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.