Redactie
Redactie Recepten 11 mei 2013
Leestijd: 1 minuut

Traditionele Arabische halva met amandelen

Halva is van oorsprong een zoet Arabisch gerecht, maar ook andere landen zoals Turkije en Griekenland hebben hun eigen variant van deze snack. De basis is niet veel meer dan een combinatie van gemalen amandelen of sesam met suiker of honing en wat bloem. Wij zijn dol op deze snack en vonden het daarom tijd om het zelf te leren maken. 

Traditionele Arabische halva lijkt een beetje op de brokkelige nougat die wij kennen (ook al zo goddelijk), maar dan wat zachter. Je kunt het in allerlei variaties kopen bij de toko om de hoek (met nootjes, cacao, sesam, amandelen, rozenwater) maar zelf gemaakt is het nóg lekkerder. Dit basisrecept voor halva is binnen tien minuutjes klaar en eenmaal gemaakt doet de koelkast de rest van het werk.

Halva

Doe het water in een pan met dikke bodem, voeg de suiker toe en zorg dat het vuur niet te hoog staat om aanbranden van de suiker te voorkomen. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en laat zachtjes koken. Het mengsel wordt nu steeds dikker. Giet de gesmolten boter er langzaam bij. Stort het mengsel uit over een platte schaal, bestrooi met de amandelen en laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd in mooie repen en serveer de halva koud.

Tips:
– Vervang de amandelen voor sesamzaadjes of cashewnoten
– Voeg wat rauwe cacao, kaneel of nootmuskaat toe aan het beslag
– Vervang voor een suikervrije versie de suiker voor een gelijke hoeveelheid honing
– Dip de repen in een beetje getemperde (rauwe) chocolade en bedek met fijngemalen noten (zie onderstaande foto)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.