Redactie
Redactie Diner 16 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

De ultieme gebraden kip

Elke kok heeft er wel één: een signatuur recept voor een hele kip uit de oven. Allemaal zijn ze anders, allemaal zeggen ze de lekkerste te zijn. Maar wat is nu precies de beste? Buzzfeed ging op zoek en testte maar liefst acht verschillende recepten. The winning recipe vind je onderaan. 

De wedstrijd

Eerst wat achtergrondinformatie: de ‘makers’ werden uitgekozen op basis van ervaring, kennis en eventuele faam op het gebied van geroosterde kip. De deelnemende recepten waren van Glamour Magazine, Jamie Oliver, Julia Child, The Food Lab door Serious Eats, Judy Rodgers van Zuni Café (haar kip is wereldberoemd onder foodies en koks door heel Amerika), Martha Stewart, The Pioneer Woman en tot slot Thomas Keller.

De acht verschillende recepten werden per twee blind verdeeld in ‘wedstrijden’. De kippetjes werden precies bereid zoals het gekozen recept voorschreef, waarna ze blind werden geproefd.

Na drie rondes bleek de absolute winnaar het recept van Thomas Keller te zijn. Met een knapperige huid, sappig en smaakvol vlees, weinig ingrediënten en tot slot een lage kooktijd bleek dit verreweg de beste kip te zijn. Ja, die van Julia Child kwam er zeker bij in de buurt, maar toch was het vlees van Keller nét iets lekkerder.

Bron: Buzzfeed

Zo maak je gebraden kip

Verwarm je oven voor op 225 graden en spoel je kip af met koud water. Droog goed met keukenpapier, zowel vanbinnen als van buiten. Hoe minder stoom ervan afkomt, des te droger de oven wordt wat resulteert in een nog knapperigere huid.

Kruid de binnenkant van de kip met peper en zout en bind hem op met slagerstouw. Kijk voor de instructies hier en scroll een stukje naar beneden. Hierdoor gaart de kip meer geleidelijk.

Besprenkel de kip met een flinke snuf zout en zorg dat overal evenveel zit. Breng verder op smaak met peper. Leg de kip in een ovenschaal (en dan het liefst op een grill rekje) en schuif in de voorverwarmde oven. Rooster tot hij gaar is, zonder vet, in ongeveer 50-60 minuten.

Haal de schaal uit de oven en verdeel de tijm over het kookvocht. Laat een kwartier rusten en serveer met je favoriete bijgerechten. Geniet ervan!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.