Redactie
Redactie Diner 23 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Gebraden kip met zure sinaasappel en venkel van Nigella Lawson

Dit heerlijke gezonde recept voor in de oven gebraden kip met zure sinaasappel en venkel komt uit het nieuwste boek van Nigella Lawson: Simply Nigella.

Nigella: “Voor mij is een huis pas een thuis als er kip in is gebraden (excuus aan alle vegetariërs en, uiteraard, kippen). Deze vult je huis tijdens het bakken met een subtiele geur van anijs en citrusvruchten; dat werkt zowel in hartje winter met de zure sinaasappels van het seizoen, als ’s zomers met handsinaasappels met hun zoete smaak die een zuurtje krijgt door citroen.

En al vind ik het gewoonlijk een culinaire halsmisdaad niet de schil van een citroen te gebruiken, toch laat ik die hier weg omdat hij de essentiële sinaasappelsmaak schandelijk zou overschaduwen.

Ik leg de kip altijd een dag van tevoren in de marinade, maar als je geen tijd hebt is een uur ook goed (buiten de koelkast, maar op een koele plaats). Als je maar een goede kip hebt, zo mogelijk biologisch. die kip zorgt namelijk voor een sterke, natuurlijke ‘jus’ en de andere redenen om voor biologische kip te kiezen zijn nog dwingender.

Wat betreft de bijgerechten zou ik, afhankelijk van de tijd van het jaar, er een bergje aardappelpuree of gekookte nieuwe aardappels bij geven, en voor de knapperigheid misschien wat geblancheerde sugarsnaps, met boter of olie erover.”

Recept

Haal het groen van de venkel en leg het in een hersluitbare zak in de koelkast om erbij te geven. de steeltjes van de venkel gebruik ik niet (dat wil zeggen, ik eet ze op), maar is je braadslede groot genoeg, doe die er dan ook bij. Snijd de venkelknollen in vieren en dan elk kwart in de lengte in drieën. Laat ze op de snijplank liggen terwijl je de marinade maakt.

Stop een grote diepvrieszak in een maatbeker of iets soortgelijks met wijde hals. doe de olie erin, voeg sinaasappelrasp en -sap (en eventueel citroensap) toe en schep het zout, de venkelzaadjes en de mosterd erbij. roer alles kort door elkaar.

Haal de zak uit de beker en houd hem rechtop. doe er een kwart van de kip in en dan een kwart van de venkel. Herhaal dit tot alles is opgebruikt.

Sluit de zak goed en leg hem in iets als een lasagneschaal. Beweeg de zak zo heen en weer dat de kleine hoeveelheid marinade de kip zoveel mogelijk bedekt. Het lijkt niet genoeg maar geloof me, dat is het wel. Laat de zak ’s nachts of maximaal een dag in de koelkast liggen.

Ben je klaar om het gerecht te bereiden, haal dan de kip met marinade en venkel uit de koelkast en doe de inhoud van de zak, met marinade en al, in een grote, lage braadslede (ik gebruik er een van 46 x 34 cm met een rand van 1,5 cm). Leg met een tang of ander attribuut de stukken kip met het vel naar boven op de venkel in de schaal. Laat alles in 30 minuten op kamertemperatuur komen, terwijl je de oven voorverwarmt op 200o C/gasstand 6.

Sprenkel nog wat goudkleurige olie over de kip en braad die 1 uur in de oven, tot de venkel zacht en de kip gaar en vanboven goudbruin is.

Leg kip en venkel op een verwarmde schaal. Zet de braadslede op matig vuur (gebruik een pan als je braadslede niet vuurvast is) en laat de vleessappen al roerend inkoken tot een siroop. dit duurt circa 11⁄2–2 minuten in de braadslede en circa 5 minuten in een pan.

Schenk de ingekookte saus over de kip en de venkel en scheur het achtergehouden venkelgroen erover.

Tip: Je kunt de kip 1 dag van tevoren marineren en in de koelkast bewaren. Wil je de kip bewaren? Laat de restjes afkoelen, dek ze af en zet ze binnen 2 uur in de koelkast. zo blijven ze 3 dagen goed.

Gebraden kip met venkel van Nigella

Simply Nigella is nu te koop in de (digitale) boekwinkel voor € 19,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.