Redactie
Redactie Dessertrecepten 28 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Goddelijke choco eclairs met crème patissiere

Deze goddelijke eclairs van de blog Goddelijke Huisvrouw zijn niet te versmaden. Vul ze met crème pattisiere, slagroom of nog beter… beide!

Begin met het maken van de banketbakkersroom (crème patissiere) door de melk op te warmen met een opengesneden vanillestokje. Maak ondertussen een smeuïg papje van de eidooiers, suiker, bloem, maïzena en een paar eetlepels melk. Verwijder het vanillestokje wanneer de melk kookt en voeg al roerend het eimengsel toe.

Laat het mengsel minstens 1 minuut koken, hierdoor gaart het geheel goed en proef je de bloem niet meer. Giet de “vla” in een platte schaal en bedek met keukenfolie om te voorkomen dat er een vel op komt, laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en spatel voorzichtig door het afgekoelde mengsel.

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee met bakpapier beklede bakplaten klaar. Neem een klein pannetje en verwarm op laag vuur het water met de boter. Laat de boter rustig smelten en breng al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer alles stevig door met een houten pollepel tot je een homogene, zachte bal hebt die loslaat van de pan.

Nu komt het zware werk; voeg al roerend één voor één de eieren toe zodat er een glanzende massa ontstaat, hoewel je dit wellicht niet verwacht wordt het mengsel nu alleen maar dikker en zwaarder om door te roeren. Voeg pas een volgend ei toe wanneer de vorige volledig is opgenomen door de massa. 

Lepel het soezendeeg in een spuitzak en spuit 12 dikke strepen van ongeveer 13-15 cm op de bakplaten. Laat voldoende ruimte tussen het deeg want ze zullen behoorlijk rijzen.

Bak de eclairs in 30 minuten gaar, verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 170 graden. Houd ze goed in de gaten: ze moeten echt goudbruin én gaar zijn voordat je ze eruit haalt.

Snijd de eclairs gelijk door midden wanneer je ze uit de oven haalt en laat afkoelen op een rekje. Maak het glazuur door de chocolade met de boter au bain-marie te smelten, haal de pan van het vuur, roer goed, voeg de suiker toe en roer goed. Smeer het glazuur op de bovenkant van de eclairs wanneer deze volledig zijn afgekoeld.

Vul ze tot slot met de banketbakkersroom en… Geniet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.