Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: chocolate chip oliebollen met salted caramel

Om het jaar with a bang af te sluiten, gaan we voor homemade oliebollen. Maar dan wél met een Culy twist natuurlijk. Daarom geen krenten, geen appels… maar chocolate chip oliebollen met salted caramel. Ooh la la…!

Deze oliebollen maak je eigenlijk net als gewone oliebollen, maar in plaats van krenten of rozijnen meng je er chocolate chips (of stukjes chocolade) doorheen. Puur, melk: jij mag het zeggen.

Na het bakken doop je de oliebollen in de salted caramel. Maak die zelf of koop ‘m kant-en-klaar bij delicatessenwinkels als STACH of Dille & Kamille.

chocolate chip oliebollen met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Zo maak je oliebollen met chocolate chips

Meng in een grote kom met een mixer de bloem met het snufje zout.

Verwarm ondertussen de melk tot -ie lauw is. Voeg de gist en de suiker daaraan toe.

Laat de boter smelten in een ander pannetje.

Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg dan ook de gesmolten boter toe en daarna de eieren, één voor één. Meng daarna de chocolate chips door het beslag.

Schep het beslag in twee kommen, dek af met een vochtige theedoek en laat een uurtje staan, om te rijzen.

chocolate chip oliebollen zoute karamel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Oliebollen frituren

Als het oliebollenbeslag is gerezen, kun je de olie gaan verhitten, tot 160 graden. Gebruik daarvoor een frituurpan of een niet al te brede pan en een kookthermometer. Wij gebruikten zonnebloemolie om te frituren.

Haal twee eetlepels door de warme olie, schep een bergje beslag op de lepels en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden. Let op: doe niet teveel oliebollen tegelijk in de hete olie, want dan zakt de temperatuur te ver naar beneden.

Blijf de temperatuur van je olie in de gaten houden: als het te warm wordt, zet je het vuur iets lager en vice versa.

Als de oliebollen mooi bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken.

Serveer de chocolate chip oliebollen met poedersuiker en doop ze in een kommetje met salted caramel. Of slinger met een lepeltje wat sliertjes salted caramel over de oliebollen heen. Maak af met een klein beetje grof zeezout.

Meer lekkers voor Oud & Nieuw

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.