Redactie
Redactie Dessertrecepten 3 apr 2012
Leestijd: 3 minuten

Citroen-maanzaad tulband

Dit recept komt van de baksters van Goddelijkehuisvrouw.nl. Check ook hun Facebook-pagina.

Deze bijzondere citroen-maanzaad tulband komt uit The Hummingbird bakery cookbook. In Nederland wordt er weinig gebakken met maanzaad, maar in Duitsland kun je bij elke bakker wel iets van een Mohnstrudel of iets dergelijks krijgen.

Maanzaad geeft gebak een rijke, notige smaak en een fijn knappertje. Je kunt het kopen bij de natuurwinkel. Deze taart heeft citroenschil, citroensiroop en citroenglazuur, dus je moet wel een beetje van citroen houden.

Recept
Verwarm je oven voor op 170 graden. Mix met een elektrische mixer de zachte boter met de basterdsuiker, citroenschil en het maanzaad. Blijf mixen tot het een geheel wordt, al zal het er hoe dan ook een beetje korrelig uit blijven zien. Voeg langzaam de melk toe en blijf kloppen tot het een samenhangend geheel is.

Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg in delen toe aan het draaiende botermengsel waarbij je tussendoor steeds met een spatel de restjes van de zijkant van de kom naar beneden duwt. Blijf kloppen tot alle ingrediënten een geheel zijn en het mengsel licht en luchtig is. Dit kan vijf tot tien minuten duren.

Klop met een handmixer in een aparte brandschone kom de eiwitten tot stijve pieken. Schep deze met een stalen lepel door het deeg. Doe dit met beleid en zorg dat al het eiwit is opgenomen en je geen witte stukjes meer ziet. Schep het hele mengsel in een spring- of kleine tulbandvorm. Wees niet bang als het beslag weinig lijkt, in de oven rijst de taart nog een beetje.

Dan klop je (met een handmixer) in een aparte kom de eiwitten tot stijve pieken (het boven-je-hoofd-hou-stadium). De stijve pieken schep je dan luchtig met een stalen lepel door het deeg. Zorg dat alle eiwit is opgenomen en je geen witte stukjes meer ziet. Dan schep je het hele mengsel in een ringvorm of kleine tulbandvorm. Ik gebruikte een rijstrand met een doorsnede van 25 cm. Ik was bang dat het een nogal iel tulbandje zou worden, want mijn mengsel kwam niet eens tot de helft van de vorm. Gelukkig rees het in de oven nog een beetje, zodat ik toch een aardige taart overhield. Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

De siroop
Maak terwijl de taart bakt een siroop door het sap van een halve citroen met de kristalsuiker en het water in een steelpannetje te verhitten. Breng langzaam aan de kook en laat het rustig bubbelen tot het de structuur van een siroop krijgt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Haal de taart wanneer hij gaar is uit de oven en giet er meteen de siroop over. Laat de cake even afkoelen, keer om op een taartrooster en laat helemaal afkoelen.

Het glazuur
Meng de poedersuiker met het citroensap en voeg indien nodig een scheutje water toe. Het glazuur moet niet te dik zijn. Lepel over de afgekoelde taart en na vijf minuten kun je er de maanzaadjes over strooien ter decoratie.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.