Chocolade-espressotaart zonder suiker

Dit recept is afkomstig uit het bakboek “Goed zoet! Bakken zonder suiker” van Nanne Hogeland. Een aanrader voor bakfanaten die graag taart zonder suiker bakken. 

Snijd de zoete aardappel in plakken en stoom hem in ongeveer tien minuten gaar. Bekleed intussen de taartvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter of kokosolie.

Mix alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot het één geheel is. Duw het mengsel met een (vochtige) lepel op de bodem en wanden van je taartvorm, tot ongeveer drie centimeter hoog. Zet de bodem in de vriezer, zodat hij hard wordt terwijl je de vulling maakt.

Los de maïzena op in een eetlepel van de espresso en zet aan de kant. Mix in een roestvrijstalen kom eidooiers, vanille-extract, espresso en rijststroop door elkaar met een garde. Plaats de kom boven een pan met kokend water en roer vijf tot tien minuten tot je een dikke, romige massa hebt.

Pureer de zoete aardappel, voeg toe aan de romige massa en meng tot het een egale massa is. Roer dan het maïzenamengsel erdoor en blijf nog een minuut roeren.

Hak de chocola in kleine stukjes en doe deze bij het mengsel in de kom. Roer tot het is gesmolten en proef of de smaak goed is. Voeg eventueel nog wat rijststroop of cacaopoeder toe.

Haal de kom van de warmtebron en laat afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Giet het dan bovenop de vulling. Zet de vorm tot het serveren in de koelkast.

Tip: voor een goedkopere taart kun je de walnoten vervangen door zonnebloempitten en de kokosolie door roomboter.

choco espresso uit kookboek Goed Zoet

Goed zoet! Bakken zonder suiker is nu in de (digitale) boekwinkel te koop voor € 29,95.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!