Redactie
Redactie Inspiratie 25 jun 2012
Leestijd: 2 minuten

Ales over vanille-extract, vanillesuiker en vanille essence

In veel zoete recepten kom je een vorm van vanille tegen. Of het nou een vanillestokje is, vanillesuiker, vanille-essence of vanille-extract is. Maar wat is het grote verschil en kan je bijvoorbeeld vanillesuiker vervangen door vanille-essence?

Tijd om in de materie te duiken!

Van vanille-extract tot vanillesuiker: vanille in al haar vormen

Vanillestokje

Dit is de puurste vorm van vanille. Alle andere vanille siropen en suikers zijn gemaakt van het vanillestokje. In recepten gebruik je het hele stokje om te trekken of kan je het merg (ook wel de zaadjes) uit het stokje gebruiken. Gebruik je alleen het merg? Gooi het stokje nooit weg, maar stop ‘m bijvoorbeeld in de suikerpot.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is suiker met een vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline een stof met de geur en smaak van vanille, waar veel minder aromastoffen in zitten en dus ook heel ander van smaak zijn dan vanille. Vanillesuiker kan eenvoudig zelf worden gemaakt door 2 gram vanilline met 100 gram witte basterdsuiker te mengen. Vanillesuiker van vanillestokjes kan bereid worden door vanillestokjes samen met witte basterdsuiker in een pot te stoppen, na verloop van tijd zal de vanillegeur in de suiker trekken.

Vanille-extract

Deze vorm van vanille is alcohol waar 2 tot 6 maanden lang vanillestokjes in geweekt zijn. Hierdoor krijgt het een vanillesmaak, maar er zit wel een alcoholpercentage in. Naast het vanillestokje is dit ook een pure vorm vanille. Perfect voor bakrecepten! Wij gebruiken het liefst die van Nielsen-Massey, die inmiddels ook in veel supermarkten te koop is.

Vanille-essence

Dit aroma wordt ook gemaakt van vanilline en niet van de natuurlijke vanille. In de vanille essence zit ook alcohol, alleen dan een heel klein percentage. De essence is prima te vervangen voor het vanille extract, alleen is misschien iets minder puur van smaak.

Sterk geconcentreerd vanille-aroma

Dit aroma wordt verkocht in kleine buisjes maar kom je minder snel tegen in de supermarkt. Ook deze aroma is gemaakt van vanilline maar is veel sterker qua smaak dan de vanille essence. Hierdoor wordt het dan ook gebruikt per druppel. 1 buisje komt overeen met 2 theelepels gewone vanille aroma of vanille extract.

Vanille-extract vervangen?

Onlangs ontdekten we een goedkoper, makkelijk(er) te verkrijgen ingrediënt waar je vanille-extract mee kunt vervangen. Misschien heb je het zelfs al in huis. Zo niet, haal er dan een, je doet er minimaal een jaar mee namelijk.

Meer over vanille:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.