Culy
Culy Inspiratie 25 jun 2012

Ales over vanillesuiker, vanille essence & vanille extract

In veel zoete recepten kom je een vorm van vanille tegen. Of het nou een vanillestokje is, vanillesuiker, vanille essence of vanille extract is. Maar wat is het grote verschil en kan je bijvoorbeeld vanillesuiker vervangen door vanille essence?

Vanillestokje
Dit is de puurste vorm van vanille. Alle andere vanille siropen en suikers zijn gemaakt van het vanillestokje. In recepten¬†gebruik¬†je het hele stokje om te trekken of kan je het merg (ook wel de zaadjes) uit het stokje gebruiken. Gebruik je alleen het merg? Gooi het stokje nooit weg, maar stop ‘m bijvoorbeeld in de suikerpot.

Vanillesuiker
Vanillesuiker is suiker met een vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline een stof met de geur en smaak van vanille, waar veel minder aromastoffen inzitten en dus ook heel ander van smaak zijn dan vanille. Vanillesuiker kan eenvoudig zelf worden gemaakt door 2 gram vanilline met 100 gram witte basterdsuiker te mengen. Vanillesuiker van vanillestokjes kan bereid worden door vanillestokjes samen met witte basterdsuiker in een pot te stoppen, na verloop van tijd zal de vanillegeur in de suiker trekken.

Vanille-extract
Deze vorm van vanille is alcohol waar 2 tot 6 maanden lang vanillestokjes in geweekt zijn. Hierdoor krijgt het een vanillesmaak, maar er zit wel een alcoholpercentage in. Naast het vanillestokje is dit ook een pure vorm vanille. Perfect voor bakrecepten!

Vanille essence
Deze aroma wordt ook gemaakt van vanilline en niet van de natuurlijke vanille. In de vanille essence zit ook alcohol, alleen dan een heel klein percentage. De essence is prima te vervangen voor het vanille extract, alleen is misschien iets minder puur van smaak.

Sterk geconcentreerde vanille aroma
Deze aroma wordt verkocht in kleine buisjes maar kom je minder snel tegen in de supermarkt. Ook deze aroma is gemaakt van vanilline maar is veel sterker qua smaak dan de vanille essence. Hierdoor wordt het dan ook gebruikt per druppel. 1 buisje komt overeen met 2 theelepels gewone vanille aroma of vanille extract.

In principe kan je alles vervangen voor een andere vorm van de vanille. Wel moet je er op letten dat de ene veel voller van smaak is, maar hele grote veranderingen aan je gebakje zal het niet geven!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Ales over vanillesuiker, vanille essence & vanille extract
Sluiten