Kerst met een Chinees tintje: gestoomd ei met zalmeitjes en rivierkreeft maakt je diner meteen luxe
Eieren horen bij kerst. Gekookt, en cocotte of eggs benedict bij het ontbijt: het zijn klassiekers met een reden. Maar ook bij het kerstdiner verdienen eitjes een plekje. Dit Chinees gestoomde ei met zalmeitjes en rivierkreeft is daar een perfect voorbeeld van.
Culy’s Ogechi koos een aantal jaar geleden voor een Chinees thema tijdens kerst. Hong Kong-style wentelteefjes, youtiao voor het ontbijt en dumplings en Peking-eend voor het diner. En na het proeven van dit luxe Chinees gestoomde ei met zalmeitjes keert het Chinese thema dit jaar waarschijnlijk weer terug.
Culy’s rondje Zeedijk: de lekkerste snacks, boodschappen en hotspots
De Chinese keuken is verfijnd en delicaat en mag dus vaker worden meegenomen in de beslissing voor het jaarlijkse kerstmenu. De keuken is niet altijd even makkelijk, maar dat is niet het geval voor dit Chinees gestoomde ei. Het basisrecept zit inmiddels diepgeworteld in onze ochtendroutine, want er zijn weinig ontbijtrecepten die zó makkelijk zijn.
Dit traditionele Chinese gestoomde ei met dashi smelt op je tong
Bij kerst hoort (betaalbare) luxe, dus gaven we een spannende draai aan het gerecht waar we al lang van houden. Zalmeitjes zijn hiervoor een snelle shortcut, vergelijkbaar met de Japanse chawanmushi. Alleen zalmeitjes vinden we niet genoeg. We gebruiken een schaaldierenbouillon in het mengsel, voegen een snelle rivierkreeftsalade toe en vervangen de bosuien door dille.
Kreeft is luxe van het hoogste niveau, daarom gaan we voor dit Chinees gestoomde ei voor rivierkreeft. De smaak is vergelijkbaar, het is goed verkrijgbaar, gewoon bij de super om de hoek, en zo zijn de prijs én kooktijd meer dan gehalveerd.
Het Chinees gestoomde ei kun je serveren in een grote kom, zodat iedereen een eigen deel kan pakken. Maar je kunt ook kiezen voor kleine kommen, zodat iedereen een eigen gestoomde ei geserveerd krijgt. Let op: check altijd even of de kommen hittebestendig zijn!
Zo maak je een luxe Chinees gestoomde ei
- Bereid eerst de rivierkreeftsalade voor: meng 200 gram rivierkreeft met 2 eetlepels (suikervrije) mayonaise, limoenrasp, 1/2 stengel bleekselderij en zout en witte peper naar smaak.
- Klop de eieren los met zout, 2 eetlepels schaaldierenbouillon en witte peper.
- Meet af hoeveel ml ei je hebt. Voeg 1,5 keer zoveel warm water toe (bijvoorbeeld 150 ml ei = 225 ml water). Meng rustig, klop niet te hard, anders krijg je luchtbellen en dat wil je niet.
- Zet een hittebestendig diep bord in een stoompan en stoom het 1 minuut voor, zodat het bord opwarmt.
- Giet het eimengsel voorzichtig op het hete bord. Luchtbellen op je ei? Schep het er voorzichtig af met een lepel. Nog makkelijker is het gebruik van een gasbrandertje, haal deze voorzichtig over de belletjes en ze zullen direct verdwijnen.
- Dek het bord af en stoom 2 minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur uit en laat het ei nog 10 minuten doorgaren met het deksel erop.
- Haal het deksel eraf en schud het bord zachtjes heen en weer. Het gestoomde ei moet stevig maar wiebelig zijn, zoals een pudding.
- Beleg het Chinees gestoomde ei met de rivierkreeftsalade, een schep zalmeitjes en takjes dille. Maak af met extra versgemalen witte peper en zeezoutvlokken.
Nog meer koolhydraatarme kerstrecepten:
- Een tussengerecht voor iedereen: gevulde portobello met camembert en cranberry
- Mijn vegetarische low-carb kerstklassieker: gekonfijte pompoen
- Een recept tussen Kerstmis en Oud en Nieuw: deze eiwitrijke cottage cheese-wrap is zo lekker dat je vergeet dat hij gezond is
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FKoolhydraatarm_voorgerecht.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FLuxe_gestoomd_ei.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F12%2FVoorgerecht_rivierkreeft.jpg)