Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Peruaanse ceviche clásico uit Mi Casa Peru (+ win het boek!)

Wat van ver komt is lekker, dat weten we allemaal. Maar dat een exotisch gerecht niet altijd opgediend hoeft te worden in een ver oord aan de andere kant van de oceaan, bewijst Katinka Lansink Dodero. In haar nieuwe kookboek Mi Casa Peru vind je de lekkerste recepten uit de Peruaanse keuken. Zoals deze loeilekkere ceviche clásico. En ook lekker: je kunt het boek nu winnen!

In haar boek Mi Casa Peru deelt Katinka 80 laagdrempelige, toegankelijke recepten met je waarvan je watertandend aan tafel gaat. Ze groeide op in de Apeldoornse bossen, waar de heerlijkste ceviches, tiraditos en salsas op tafel verschenen. Peruaanse smaken van Hollandse bodem, kortom. Probeer deze ceviche clásico maar eens.

Katinka: “Vroeger in Lima waren de zaterdaglunches bij mijn abuelos (opa en oma) thuis legendarisch. Bij zonsopgang gingen mijn abuelo Amadeo en abuelita Maria naar Playa Pescadores in Chorillos, hét vissersstrand. Mijn omaatje zocht de juiste en mooiste vissen uit en mijn opa onderhandelde met de vissers over een goede prijs. Zonder het spel van onderhandelen word je in Peru niet serieus genomen, een handigheid die ook in mijn genen zit.

De vis ging linea recta naar de keuken waar hun thuiskok de ceviche en vissoep bereidde, de kraakverse vis hoort immers rechtstreeks vanuit zee op je bord te belanden. De arme kok werd altijd nauwlettend door mijn oma in de gaten gehouden en uiteindelijk voegde zij altijd zelf de kruiden en de finishing touch aan de gerechten toe.

En dan schoof de familie aan om te lunchen… met veel Peruaanse klanken en Italiaanse gebaren werden de gerechten, de ingrediënten en andere wereldzaken besproken. Immers, niets is belangrijker dan familie, de puurheid van gerechten en samenzijn. Dat is leven met passie.”

Online ceviche workshop
Bron: Mi Casa Peru

Recept voor ceviche clásico

Kook de zoete aardappel met de steranijs en suiker op middelhoog vuur in 20 minuten gaar.

Snijd de aardappel in stukjes van 2 x 2 cm en laat afkoelen.

Pel en halveer de rode ui en snijd hem daarna in zo dun mogelijke halvemaantjes. Ik gebruik een mandoline, maar met een mes gaat het ook prima. Leg ze in een kom water met het ijs, zodat de uiensmaak minder scherp en de ui knapperig van structuur wordt. Zet de uien met ijswater in de koelkast. Haal vlak voor het garneren uit de koelkast en laat uitlekken.

Snijd de vis in stukjes van 2 x 2 cm. Bewaar 4 cm voor de tijgermelk.

Meng de vis grondig met het zout en het sap van de limoenen en zet in de koelkast. Het zout zorgt ervoor dat de poriën van de vis opengaan en dat de tijgermelk beter opgenomen wordt. Dit is ook meteen de reden waarom je geen zout aan de tijgermelk hoeft toe te voegen. Als je alles op het einde samenvoegt komen de smaken samen.

Voeg de tijgermelk toe aan de vis, meng deze en laat 5 minuten staan in de koelkast.

Leg alles op een bord en garneer met de gekookte maïs, de gepofte maïs, zoete aardappel, ui en koriander. Houd er rekening mee dat in de tijd dat je het bord hebt opgemaakt de vis doorgaart. Dus treuzel niet te veel met opmaken!

De zoete aardappel is niet alleen superlekker en gezond, maar tempert ook de scherpte.

Tip: vraag de visboer of hij de vis fileert, lekker makkelijk!

Winactie!

Culy mag 3 x een exemplaar van Mi Casa Peru weggeven aan gelukkige lezers. Mail naar [email protected], zet in de onderwerpregel ‘Mi Casa Peru’ en vertel ons waarom jij dit lekkere boek wil winnen. Vergeet ook niet je adres te vermelden. De drie winnaars ontvangen bericht per mail op dinsdag 4 mei.

> Mi casa Peru van Katinka Lansink Dodero (uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is vanaf nu te koop voor € 25,- euro.