De iconische brioche van viral-bakkerij Fort Negen: zo maak je ‘m zelf
Elke dag een rij voor de deur, broden die nog warm de winkel uit vliegen: Fort Negen weet precies hoe je mensen enthousiast krijgt voor goede baksels. Nu delen ze hun geheimen eindelijk met broodminnend Nederland. Hun eerste kookboek staat vol recepten waar half Amsterdam voor in de rij staat. En wij mogen alvast een smakelijk voorproefje met je delen! Het recept voor de iconische brioche van Fort Negen levert een brood op dat zacht, luchtig en precies zoet genoeg is om steeds een plakje extra af te snijden.
In het boek van Fort Negen vind je meer dan 150 recepten rechtstreeks uit de bakkerij, aangepast voor de thuiskok. Denk aan sesam-tarwebrood met miso, luchtige cruffins, chocolade-misokoeken met hun eigen broodmiso, maar ook banh mi, kimchi-hotdogs, kippenleverpaté en zelfs croissant-softijs.
Het croissantijsje van Fort Negen is hét ijsje van deze zomer
En ook brioche ontbreekt natuurlijk niet. Het deeg is rijk aan boter en eieren, waardoor het zijn zachte, veerkrachtige structuur krijgt. Perfect om te eten zoals het is, licht geroosterd met boter of als basis voor wentelteefjes. Het vraagt wat geduld (vooral bij het rijzen) maar verder doet de oven al het werk.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van een starter. Gebruik de starter die je zelf al hebt staan of maak zelf een zuurdesemstarter. Houd er dan wel rekening mee dat je deze een aantal dagen voor het bakken moet aanmaken.
Bereidingswijze brioche van Fort Negen
- Meng alle ingrediënten behalve de roomboter in een grote kom of de kom van een standmixer met deeghaak. Zorg dat de gist niet direct in aanraking komt met het zout of de kristalsuiker. Kneed op lage snelheid tot het deeg loskomt van de wand van de kom en glad is.
- Voeg dan in delen de roomboter toe en kneed tot het deeg glad en elastisch is en het de roomboter helemaal heeft opgenomen. Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat 2 uur rijzen op een warme plek (27 °C), of zet de deegkom au bain-marie in een kom met 30 °C water.
- Vouw het deeg elke 45 minuten op deze manier. Je vouwt dus 2 keer tijdens het rijzen en ververst het au bain-marie water voor nieuw water van 30 °C bij elke vouw. Verdeel het deeg in 2 porties. Ontgas het deeg door het plat te slaan, zonder te breken.
- Bol het deeg op deze manier op en leg ze met de naad naar beneden in 2 ingevette broodblikken. Laat het deeg op kamertemperatuur nog 3 uur rijzen, tot het deeg luchtig aanvoelt en licht terugveert als je er met je vinger in duwt. Bak direct of zet 1 nacht in de koelkast op 6 °C.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Klop een ei los met wat melk of water en bestrijk de bovenkant van de brioches met het mengsel.
- Bak de broden direct vanuit de koeling 45 minuten in de oven, of tot ze een kerntemperatuur van 93 °C hebben.
- Bestrijk de broden direct met wat gesmolten roomboter, wacht 10 minuten met het storten en laat minimaal 1 uur afkoelen op een rooster.
Fort Negen – Desembrood, patisserie, viennoiserie, sandwiches, condimenten – van Maarten Langeslag is nu te koop voor € 34,99.
Onze populairste recepten van deze maand:
- Deze vegetarische Indiase pompoencurry schrééuwt herfst
- Snel op tafel na een drukke dag: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
- Al-tijd goed: makkelijke preischotel met een krokant korstje
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2F40_Brioche_Sourdough_39_Brioche_20250416_LVR00550.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Ffort-negen-boek.jpg)