Culy Homemade: crispy vega breakfast burrito (the best ever)

In Nederland is het fenomeen breakfast burrito (nog) niet zo groot, maar na het maken van dit recept kunnen we je verzekeren dat daar verandering in gaat komen. Zó verschrikkelijk goed is deze krokante burrito gevuld met refried beans, fluffy roerei, tomaat, avocado, gesmolten kaas en korianderpesto namelijk.

Al mag je natuurlijk ook variëren op het concept!

Wat is een breakfast burrito?

De vertaling zegt het eigenlijk al. Een breakfast burrito is een ontbijtgerecht gemaakt van een opgerolde (bloem)tortilla. Het gerecht wordt veel gegeten in Amerika en Mexico (maar ook als lunch of snel tussendoortje).

De zachte tortilla wordt gevuld met ingrediënten die je bij een English Breakfast kunt verwachten in een Mexicaans hotel. Als basis is er altijd roerei aangevuld met daarop bacon, worstjes, (gebakken) aardappelen, kaas, bonen, uien en tomaten of groene pepers, refried beans, mais, chilisaus, koriander en avocado. De tortilla wordt opgerold en in een koekenpan krokant gebakken. Fun fact: de tortilla mag pas na het oprollen de naam burrito dragen.

Je kunt de breakfast burrito kopen voor onderweg, dan houd je hem in de hand (hand held) en stoppen ze alle smaakmakers ìn de burrito. Ook ‘smothered’ is een optie, dan is de burrito ‘gedrenkt’ in sausjes en andere toppings.

Breakfast burrito
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Crispy vega breakfast burrito

Zet een koekenpan op met een scheutje olijfolie, de zwarte bonen en de knoflook. Bak deze kort aan. Voeg een klein scheutje water toe en laat de bonen voor 4-5 minuten zachtjes pruttelen. Prak met een vork of grote lepel de bonen plat. Proef af op peper en zout. Zet de pan even weg.

Maak de korianderpesto door alle ingrediënten in een hakmolen, blender of staafmixer te mixen totdat je een egale pesto hebt.

Verwarm een klontje boter in een goede koekenpan of steelpan en laat het ei langzaam stollen, terwijl je hem roert. Het roerei hoeft niet helemaal gaar, want hij gaat later nog in de tortilla. Proef af op peper en zout.

Nu ga je de tortilla’s vullen. Kijk even kort dit filmpje (33 seconden) waarin je heel duidelijk ziet hoe je hem moet opvouwen. Smeer de tortilla’s in met de refried beans en vul daarna met het ei, avocado, tomaat en geraspte kaas. Vouw zoals in het filmpje en bak de burrito’s rustig aan krokant in een koekenpan met een scheutje olijfolie zodat de kaas lekker kan smelten.

Vega breakfast burrito
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Culy Homemade: crunchwrap suprême van Taco Bell (krokante wraps met veel kaas en gehakt)

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: crispy vega breakfast burrito (the best ever)
Sluiten