Deze boterterrine is dé showstopper bij de borrel en je maakt ‘m in 15 minuten
Deze boterterrine met radijs brengt jouw borrelplank luxe, zonder ingewikkeld gedoe. Deze prachtige showstopper bevat slechts twee ingrediënten: boter met radijs. Dit wil je maken voor je volgende borrel!
Boter met radijs
Eén ding is zeker: met klassieke smaakcombinaties zit je altijd goed. Zo ook met de combinatie van radijs en boter, waar de Fransen ons al jaren blij mee maken. Pain, beurre et radis. Gezouten boter, zo zacht dat het de peperige radijs in balans brengt met knapperig stokbrood.
TikTokker en content creator Sara Tane bracht ons op een bijzonder idee. Een boterterrine met radijs. Zoals je weet zijn we gék op boter, dus we zijn direct aan de slag gegaan met de culinaire eyecatcher. En wat blijkt, het indrukwekkende plaatje is nog steeds even eenvoudig. Wij maakten ‘m met watermeloenradijs, maar je kunt er eigenlijk alle soorten radijzen voor gebruiken.
Van beurre de baratte tot beurre salé: alles wat je moet weten over Franse boter
Je bent hooguit een kwartier bezig met de bereiding, daarna moet de boterterrine opstijven in de koelkast. Dat maakt het recept dus ook ideaal om van tevoren te bereiden. Maak ondertussen de rest van de hapjes voor je borrelplank, zoals deze mac ’n cheese bitterballen, kaaskroketjes en traditionele Indiase samosa’s.
Handige vormen om je boterterrine te laten uitharden, zijn botervloten. Zoals deze prachtige botervloot van Villeroy & Boch met bloemdetail. Staat er een groot feest op planning en ga je aan de slag met kilo’s boter, ga dan voor een cakeblik!
Boterterrine met radijs
- Zorg dat je boter goed op kamertemperatuur is en voeg toe aan een schaal. Roer het tot een zachte en smeuïge massa.
- Rasp de 200 gram radijs in grove stukken. Leg de geraspte radijs tussen twee vellen keukenpapier en pers stevig om zo het meeste vocht uit de radijs te krijgen. Doe de geraspte radijs bij de boter en roer goed om.
- Snijd de grote (of kleine radijs) in kwarten. Je kunt de radijs ook heel laten voor een ander ontwerp.
- Bekleed de botervloot, cakeblik of ander bakje met vershoudfolie. Werk in laagjes: doe een deel van de boter-radijsmix in de vloot en volg met de hele of in partjes gesneden radijs. Leg daarbovenop weer de boter-radijsmix. Ga door tot de mix op is.
- Druk goed aan, anders valt de boterterrine uit elkaar bij het snijden. Vouw het vershoudfolie daarna over de boter, om de boterterrine dicht te maken en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Serveer de boterterrine met krokant stokbrood en maak eventueel af met groene kruiden ter decoratie.
De mooiste en makkelijkste recepten:
- Prachtig en toch eenvoudig genoeg om op een drukke dag te maken: mangotoetje (makkelijke mango tiramisu)
- 5x om uit te delen: gevulde dadels
- We love it: lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FBoterterrine_voor_op_bij_borrel_12.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FBoterterrine_voor_op_bij_borrel_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FBoterterrine_voor_op_bij_borrel_1.jpg)