Redactie
Redactie Inspiratie 24 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Hot & happening in culi-land: bone broth

Bone broth is hot en happening in de culi-wereld. Koks serveren het in hun restaurants, foodjournalisten schrijven erover en volgens healthy foodies is het een natuurlijk wondermiddel. Maar, wat is het precies? En is het eigenlijk wel iets nieuws? 

Een kleine duik in het wereldwijde web leert ons al snel dat bone broth eigenlijk niets nieuws is. Het is simpelweg bouillon, maar dan vele malen sterker én vetter. Dit door het urenlange proces van het trekken van botten, graten en andere lichaamsdelen van vlees-, gevogelte- en vissoorten.

Het resultaat is een basic, maar zeer smaakvolle bouillon. Hiermee kunnen allerhande gerechten worden gemaakt, zoals de in Azië geliefde noedelsoepen ramen en pho. Maar, er zijn ook veel liefhebbers die het gewoonweg drinken in plaats van een kopje koffie of thee.

Bone broth als wondermiddel?
Velen zweren bij bone broth als wondermiddel om van verkoudheid en griep af te komen. Daarbij zou het veel calcium bevatten, goed voor je stoelgang zijn en de aanwezigheid van collageen rimpels als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Of het daadwerkelijk zoden aan de dijk zet, valt te betwijfelen. Zo zijn er verschillende onderzoeken die bewijzen dat het eigenlijk helemaal niet zo veel voedingswaarden bevat als we vaak denken. Zie het meer als Joodse penicilline: door de stoom gaat je neus vanzelf openstaan en vocht is je go to medicijn om infecties tegen te gaan.

Zelf maken
Net als bij ‘gewone’ bouillon zijn er grofweg twee manieren te onderscheiden om het te maken: of de ingrediënten worden alleen gekookt, of ze worden eerst geroosterd alvorens er bouillon van wordt getrokken. Dit duurt over zeker twaalf uur, al dan niet langer.

Zelf maken? Dat kan natuurlijk, en het is niet eens zo moeilijk (klik, klik!). Je hebt er alleen een flinke lading botten voor nodig en engelengeduld. En dan komt de rest vanzelf…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.