De allerbeste bloemkoolschotel begint met dit mengsel van warme kruiden
Met bloemkool kun je veel meer dan serveren met een simpele witte kaassaus. De ietwat saaie smaak ervan maakt deze puur Hollandse groente hét canvas om mee te experimenteren. Dat doen we ook in deze bloemkoolschotel met gehakt. Want de allerbeste bloemkoolschotel begint met dit bijzondere mengsel van warme kruiden.
Als rasechte foodies weten Culy-lezers als geen ander dat inspiratie overal te vinden is, en dat je dit op alle manieren kunt toepassen op nieuwe én oude recepten. Bloemkool gaat goed samen met diverse kruiden en specerijen, door haar milde en daarom veelzijdige smaak.
Dan eindig je al snel bij komijn en kurkuma, maar dat vonden we niet genoeg voor deze bloemkoolschotel met gehakt. Begrijp ons niet verkeerd: er is niets mis met deze specerijenmix, sterker nog we zijn er dol op. Maar we hadden trek in iets nieuws, en dat hebben we gevonden.
Bloemkool uit de oven: 10x de lekkerste recepten om van te smullen
Culy’s Ogechi gaat door zo’n vijf potjes kardemom per jaar, en een van haar favoriete recepten met kardemom is de lamsbiryani van haar vader (die is geïnspireerd op een recept van het Indiase restaurant Dishoom). In zijn versie van het sterk gekruide recept blijven de specerijen meer op de achtergrond, ze overheersen niet. Die smaak is ideaal voor een bloemkoolschotel met gehakt, waarbij je niet alleen maar specerijen wil proeven, maar ook wil genieten van de smaak van bloemkool.
Wat gaat er in de specerijenmix? De spullen voor de bloemkoolschotel met gehakt heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon in huis. Een schepje komijn, garam masala, chilipoeder en natuurlijk kardemom. Verder is het een bloemoolschotel die je gewend bent, met bovenop een romige aardappelpuree. Stapje verder gaan? Vervang dan het gehakt eens door lamsgehakt. Lekker!
Bloemkoolschotel met gehakt
- Verwarm de oven voor op 200 graden en meng de specerijen voor de specerijenmix in een kom.
- Kook 1 kilo aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn (15 tot 20 minuten). Giet af en pureer de aardappelen met een aardappelstamper of pureeknijper. Voeg de melk, zout en 1 eetlepel van de specerijenmix toe en roer goed.
- Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het (lams)gehakt toe en bak tot het bruin is. Voeg dan de rest van de specerijenmix toe en meng goed.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het gehaktmengsel en bak 5 minuten mee tot ze iets zachter zijn: de bloemkool gaart verder zodra de bloemkoolschotel in de oven staat. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de bloemkool en gehakt gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal.
- Schep vervolgens de aardappelpuree over het gehakt- en bloemkoolmengsel en strijk glad met een lepel.
- Bestrooi de bovenkant van de ovenschotel met geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is en de bloemkool gaar is.
- Haal de bloemkoolschotel met gehakt uit de oven en laat even rusten voordat je het serveert.
Dít is waarom je vanaf nu altijd je ovenschotel even moet laten rusten voordat je ‘m op tafel zet
Deze ovenschotels mag je niet missen:
- Comfortfood zonder carbs: koolhydraatarme courgettelasagne
- Zónder pakjes of zakjes: bobotie met gele rijst en komkommersambal
- Idioot lekker: curry-traybake uit Sri Lanka met kip, limoenblad en krokante sjalotjes
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fovenschotel-met-bloemkool.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fbloemkoolschotel.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fbloemkoolovenschotel.jpg)