Basisrecept voor biscuitdeeg

Culy 9 sep 2013 Dessertrecepten

Biscuitdeeg, het is de basis voor veel gebakjes en taarten, maar wordt door het gebruik van geklopte eiwitten door mening thuisbakker gevreesd. “Zal hij het redden? Blijft hij mooi luchtig?” Ja, wel met dit recept van de blog Joy of Baking.

Dit recept is goed voor een flinke, ronde taart. Uiteraard kan je ‘m ook in een andere vorm bakken, bijvoorbeeld een stuk dunner en vierkant. Bedek hiervoor een bakplaat met omhoogstaand randje met bakpapier en bak de cake in ongeveer tien tot vijftien minuten gaar, afhankelijk van de dikte en grootte.

Verwarm je oven voor op 180 graden en zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Meng de bloem met het bakpoeder en zout, zet apart.

Doe de eidooiers met 135 gram suiker in een kom en mix met een mixer tot het bleek van kleur en luchtig is. Meng er het vanille extract, de water en citroenrasp door. Zet apart en klop in een super schone kom de eiwitten luchtig.

Voeg de cream of tartar toe en meng langzamerhand de resterende suiker toe. Blijf kloppen totdat er stevige, glimmende pieken vormen. Zeef het bloemmengsel en vouw voorzichtig, in delen door de eidooiers. Voeg een klein beetje van de eiwitten aan het mengsel toe, en meng goed.

Vouw vervolgens de rest van de eiwitten door het dooiermengsel, maar let op dat het geheel luchtig blijft. Meng niet te lang. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnee van vijfentwintig centimeter met bakpapier en giet hierin voorzichtig het beslag.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende 28-35 minuten, totdat een satéprikker er schoon uitkomt. Haal de vorm uit de oven en laat volledig afkoelen.

sponge3

Bron: akane86

  • 6 grote eieren, gescheiden
  • 100 gram gezeefde bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 theelepell vanille extract
  • 2 eetlepels water
  • Rasp van 1 citroen of sinaasappel
  • 1 theelepell cream of tartar/wijnsteenpoeder
Reageer op artikel:
Basisrecept voor biscuitdeeg
Sluiten